Pomembna priznanja slovenskim etnologom

Nazaj

Slovensko etnološko društvo je bilo prvo v Sloveniji, ki je Stanku Vrazu na rojstni hiši postavilo spominsko ploščo in mu s tem dalo priznanje za pomen njegovega dela za slovensko etnologijo, folkloristiko in širšo kulturo. Leta 1986 odkrita tabla, je bila sčasoma poškodovana, ob obnovi fasade hiše pa odstranjena. Ker seveda pomen Vrazovega dela v tem času ni bil zmanjšan, prav nasprotno, tudi v Sloveniji končno dobiva primerno veljavo v širšem krogu, smo se v Slovenskem etnološkem društvu odločili, da tablo ponovno postavimo. Otvoritvena slovesnost je potekala v sodelovanju z Zgodovinskim društvom Ormož in Občino Ormož. Slavnostni govornik je bil dr. Marko Terseglav.

Ob tej priložnosti smo izpeljali strokovno ekskurzijo po delu Prlekije. Začeli bomo v Ormožu, kjer smo si ogledali muzejske prostore in zbirke Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož. Po ogledu smo pot nadaljevali proti Cerovcu, kjer smo na rojstni hiši Stanka Vraza odkrili spominsko ploščo. Po slovesnosti v Cerovcu Stanka Vraza smo čez vinorodno gričevje nadaljevali pot proti Ljutomeru, kjer smo si ogledali Muzej Ljutomerski kasač.

V Sv. Juriju ob Ščavnici smo si ogledali novo Kocbekovo dvorano z 10-minutnim arhivskim filmom o elektrifikaciji kraja s kratko predstavitvijo celotnega Sv. Jurija ob Ščavnici, kot kraj Antona Korošca, B. Krefta in E. Kocbeka. Pot na Staro Goro vodi skozi Sovjak, vinogradniško vas na sedmih vrhih, ki so jih imeli v lasti bogatejši okoliški kmetje, kasneje pa v večini viničarji in želarji. Na Stari Gori smo si pod vodstvom TD Sv. Jurij ob Ščavnici ogledali etnološko zbirko v stari šoli, baročno cerkev Sv. Duha in rekonstrukcijo mlina na veter.

Uradni podatki

Kontakt

Slovensko etnološko društvo

Modri

Cert ID: 0028/00040

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Slovensko etnološko društvo
Matična številka: 5183723000