Aktualno

Posvet Vidiki vizualne etnografije v Sloveniji - vabilo k oddaji prijav

27. junij 2019

V okviru Dnevov Etnografskega filma 2020 delovna skupina za etnografski film Slovenskega etnološkega društva pripravlja posvet s filmskim programom Vidiki vizualne etnografije v Sloveniji. Namen posveta je poglobiti oz. premisliti aktualne pristope in prakse na področju vizualne etnografije v Sloveniji, za katere je značilna velika raznovrstnost v pristopih in ciljih, kot tudi v institucionalnem zaledju protagonistov področja. 

Okrogla miza O etnologiji v konservatorstvu

6. junij 2019

Vabimo vas na okroglo mizo O etnologiji v konservatorstvu ter o njeni vlogi pri varovanju in ohranjanju kulturne dediščine v 21. stoletju, ki bo 11. junija 2019, ob 10. uri, v Slovenskem etnografskem muzeju. 

Etnološki večer z dr. Tanjo Roženbergar

10. maj 2019

Vljudno vas vabimo na predstavitev nove znanstvene monografije Knjižnice Glasnika Slovenskega etnološkega društva, Urbani fenomeni, muzejske perspektive v etnološkem in kulturnoantropološkem diskurzu, avtorice dr. Tanje Roženbergar, v torek, 14. maja 2019, ob 18. uri, v 2. nadstropju upravne stavbe Slovenskega etnografskega muzeja, Metelkova 2, 1000 Ljubljana.

Pogovor z avtorico bo vodila urednica monografije dr. Helena Rožman.

Filmski večer Življenje v Sibiriji in šamanizem, 15. maj, ob 18.00, v SEM

10. maj 2019

Ob razstavi Šamanizem ljudstev Sibirije vas vljudno vabimo na filmski večer Življenje v Sibiriji in šamanizem. Predvajana  bosta filma, ki sta bila predstavljena na mednarodnem festivalu Dnevi etnografskega filma (DEF).

Gost večera bo direktor festivala Dnevi etnografskega filma Miha Peče, pogovor bo vodila kustodinja za etnografski film v SEM Nadja Valentinčič Furlan.

Etnološki večer - 26. marec 2019

Pogovor s prejemnico Plakete Nika Kureta, kustodinjo za etnografski film v Slovenskem etnografskem muzeju, Nadjo Valentinčič Furlan

18. marec 2019

v Upravni hiši Slovenskega etnografskega muzeja v Ljubljani - Slovensko etnološko društvo vabi na pogovor s prejemnico Plakete Nika Kureta, ki jo Slovensko etnološko društvo podeljuje za prispevek k razvoju vizualne antropologije in etnografskega filma v Sloveniji in sicer v sklopu mednarodnega festivala Dnevi etnografskega filma.

Festival DEF

1. marec 2019

Vabljeni, da se udeležite festivala DEF, ki bo od 6. do 9. marca 2019, v Slovenski kinoteki. 

Strokovna ekskurzija v Trbovlje 11. 11. 2018

29. oktober 2018

Zasavje je najmanjša slovenska regija z najnižjim BDP na prebivalca. V 1. polovici 19. stoletja je bila z odprtjem rudnikov prvo industrializirano območje v Sloveniji. Dobrih 250 let trajajoče obdobje rudarjenja, ki je dodobra zaznamovalo pokrajino in ljudi v njej, se bo ob koncu leta 2018 tudi uradno zaključilo. Družba Rudnik Trbovlje-Hrastnik (RTH d. o. o.) bo dokončno likvidirana. Naša ekskurzija bo posvečena iztekajoči se dobi rudarjenja. Območje Zasavja je po opuščanju rudnikov in zatonu nekaterih industrijskih panog v zadnjih dvajsetih letih v obdobju preobrazbe, s čimer so povezane številne težave: visoka brezposelnost, degradacijski procesi v pokrajini, onesnaženje okolja … Paradoksalno pa se v tem brezizhodnem položaju vzpostavljajo zelo perspektivna središča – podjetja, ki so konkurenčna na svetovnem trgu. Na področju informacijskih tehnologij se razvijajo inovativna zagonska (start-up) podjetja, visoko specializirana in vodilna v svetu. Veliko jih deluje pod okriljem Katapulta, kjer se bomo zazrli v zasavsko prihodnost. O teh in drugih nasprotjih ter o trudu, kako ohraniti etnološko dediščino Zasavja, več 11. novembra v Trbovljah.

Jana Mlakar Adamič