Aktualno

Etnološki večer - 26. marec 2019

Pogovor s prejemnico Plakete Nika Kureta, kustodinjo za etnografski film v Slovenskem etnografskem muzeju, Nadjo Valentinčič Furlan

18. marec 2019

v Upravni hiši Slovenskega etnografskega muzeja v Ljubljani - Slovensko etnološko društvo vabi na pogovor s prejemnico Plakete Nika Kureta, ki jo Slovensko etnološko društvo podeljuje za prispevek k razvoju vizualne antropologije in etnografskega filma v Sloveniji in sicer v sklopu mednarodnega festivala Dnevi etnografskega filma.

Etnološki večer - 6. november 2018

29. oktober 2018

Vabljeni na Etnološki večer v torek, 6. novembra  2018, ob 18.00, v Upravni hiši Slovenskega etnografskega muzeja v Ljubljani.

Etnografski film o Kočevarjih (kočevskih Nemcih) Globoko v srcu jo čutimo, avtorice dr. Anje Moric.

Strokovna ekskurzija v Trbovlje 11. 11. 2018

29. oktober 2018

Zasavje je najmanjša slovenska regija z najnižjim BDP na prebivalca. V 1. polovici 19. stoletja je bila z odprtjem rudnikov prvo industrializirano območje v Sloveniji. Dobrih 250 let trajajoče obdobje rudarjenja, ki je dodobra zaznamovalo pokrajino in ljudi v njej, se bo ob koncu leta 2018 tudi uradno zaključilo. Družba Rudnik Trbovlje-Hrastnik (RTH d. o. o.) bo dokončno likvidirana. Naša ekskurzija bo posvečena iztekajoči se dobi rudarjenja. Območje Zasavja je po opuščanju rudnikov in zatonu nekaterih industrijskih panog v zadnjih dvajsetih letih v obdobju preobrazbe, s čimer so povezane številne težave: visoka brezposelnost, degradacijski procesi v pokrajini, onesnaženje okolja … Paradoksalno pa se v tem brezizhodnem položaju vzpostavljajo zelo perspektivna središča – podjetja, ki so konkurenčna na svetovnem trgu. Na področju informacijskih tehnologij se razvijajo inovativna zagonska (start-up) podjetja, visoko specializirana in vodilna v svetu. Veliko jih deluje pod okriljem Katapulta, kjer se bomo zazrli v zasavsko prihodnost. O teh in drugih nasprotjih ter o trudu, kako ohraniti etnološko dediščino Zasavja, več 11. novembra v Trbovljah.

Jana Mlakar Adamič

15. Vzporednice med slovensko in hrvaško etnologijo 2018

16. maj 2018

Slovensko etnološko društvo in Hrvaško etnološko društvo že od leta 1981 prirejata skupne posvete z naslovom Vzporednice med slovensko in hrvaško etnologijo z namenom razpravljati o aktualnih etnoloških vprašanjih in izmenjevati izkušnje iz obeh držav. Tokratne, že 15. po vrsti, so posvečene nesnovni kulturni dediščini med prakso in registri.

Pogovorni večer Nesnovna kulturna dediščina in njeno ohranjanje v lokalni skupnosti in registrih

16. maj 2018

Sodelavci projekta Alpfoodway iz ZRC SAZU, Koordinator varstva nesnovne dediščine pri Slovenskem etnografskem muzeju, Slovensko etnološko društvo in Slovenski planinski muzej vas vabijo na pogovorni večer NESNOVNA KULTURNA DEDIŠČINA IN NJENO OHRANJANJE V LOKALNI SKUPNOSTI IN REGISTRIH, ki bo v sredo, 23. maja 2018, ob 18h, v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani.

Poročilo zbora članov 2018

8. marec 2018

Zbor članov SED, 6. marec 2018, Ljubljana - Vsakoletni redni občni zbor članov Slovenskega etnološkega društva, enega najdejavnejših stanovskih društev na Slovenskem z več kot 40-letno tradicijo, je hkrati obligatoren in tudi družaben dogodek. Letošnji je bil še posebej pestro obarvan, saj je bil še v znamenju dvodnevnega festivala Dnevi etnografskega filma (DEF), katerega odprtje je sovpadalo z zborom članov, torej v torek, 6. 3. 2018. Oba dogodka sta bila v v Dvorani zemljepisnega muzeja, GIAM ZRC SAZU v Ljubljani.

Dnevi etnografskega filma 2018

27. februar 2018

6. in 7. marca bodo v Dvorani Zemljepisnega muzeja, GIAM ZRC SAZU, Gosposka ulica 16, Ljubljana potekali Dnevi etnografskega filma 2018, ki letos slišijo na temo Živeti v gorskem svetu.

15. Vzporednice med slovensko in hrvaško etnologijo: Nesnovna dediščina med prakso in registri

13. februar 2018

Planinski muzej Mojstrana, 24.–26. maj 2018 - V letu Evropske kulturne dediščine in z njo povezanih praznovanj tudi 15. Vzporednice med slovensko in hrvaško etnologijo pod drobnogled postavljajo refleksijo o sodobnem razumevanju in vlogi nesnovne kulturne dediščine, namenu njenega raziskovanja in varovanja, o nosilcih, interpretacijah in trajnostni uporabi. Ob 10- letnici slovenskega podpisa Unescove Konvencije o varovanju nesnovne dediščine se Slovenskemu etnološkemu društvu in Hrvaškemu etnološkemu društvu pri organizaciji posveta pridružuje tudi Slovenski etnografski muzej kot Koordinator varstva nesnovne kulturne dediščine v sodelovanju z Gornjesavskim muzejem Jesenice in ZRC SAZU v sklopu projekta Alpfoodway.