aaaaaaaaaaaaStrokovna ekskurzija po Tematski poti Na svoji zemlji

Strokovna ekskurzija po Tematski poti Na svoji zemlji

sobota, 5. oktober 2013, .00

Strokovna ekskurzija po Tematski poti Na svoji zemlji je uvodni dogodek Posveta o interpretaciji kulturne dediščine, ki ga Slovensko etnološko društvo pripravlja 18. in 19. oktobra 2013 v Ljubljani. Organizirana je na dan, ko bodo domačini, filmski ustvarjalci, ljubitelji filma in Baške grape praznovali 65-letnico filma Na svoji zemlji. Dopoldan bo po tematski poti vodila Nadja Valentinčič Furlan, kustodinja za etnografski film v Slovenskem etnografskem muzeju, po kosilu pa bomo na praznovanju začutili, kako je dediščina filma Na svoji zemlji v Baški grapi še živa. Dediščino igranega filma tukaj pojmujemo v najširšem smislu: poleg filma in dokumentov o njem in njegovih ustvarjalcih vanjo prištevamo tudi pretežno etnološke vidike, kot so vloga lokalne skupnosti ob nastajanju filma, njen odnos do filma, negovanje spomina ipd.
Okvirni program:
8.00 zbor v Ljubljani pred SEM;
9.45 Grahovo ob Bači, Pri Brišarju: pozdrav Alenke Zgaga, predsednice Društva Baška
dediščina in vodja projekta TpNSZ, in Stanka Šorlija, predsednika KS Grahovo ob Bači;
10.15 tematska soba v Domu krajanov, ogled izbranih odlomkov;
10.50 po tematski poti Na svoji zemlji, vaščane vprašamo o filmu;
13.20 z avtobusom do najvišje točke Stane, glej jo, našo Grapo!;
13.50 kosilo na turistični kmetiji Pri Flandru v Zakojci, razdelimo
tematski list Orlič na svoji zemlji, čas za vprašanja.
15.00 Grahovo ob Bači: Praznovanje 65-letnice filma Na svoji zemlji
pogovor o stanju slovenske kinematografije po drugi svetovni vojni in danes: gostje bodo še živi ustvarjalci filma Na svoji zemlji in sodobni filmski ustvarjalci; razglas nagrajenih filmov razpisa Jaz na svoji zemlji; Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev predvidoma podeli nagrado Na svoji zemlji filmu z izrazito humanitarno noto; Partizanski pevski zbor Pinko Tomažič iz Trsta: program partizanskih pesmi, ki ga uvede priredba glasbe iz filma Na svoji zemlji. Oskar Kjuder je v filmu Na svoji zemlji igral partizana s harmoniko, po drugi svetovni vojni pa je v Trstu ustanovil zbor, ki vse do danes ponosno neguje tradicijo pesmi upora.
Po druženju, kulinariki in plesu povratek v Ljubljano: predvidoma odhod z Grahovega ob Bači ob 21.00 in prihod v Ljubljano okoli 22.30.
Več o filmu in Tematski poti na http://www.tpnasvojizemlji.si/. Film Na svoji zemlji na DVD nosilcu si zainteresirani lahko sposodijo v večini javnih knjižnic.
Praznovanje 65-letnice filma Na svoji zemlji je del dveletnega projekta Tematska pot Na svoji zemlji, ki ga financirata Evropski sklad za razvoj podeželja in Občina Tolmin, upravlja pa Društvo Baška dediščina. Uvrščeno je tudi v program Dnevov Evropske kulturne dediščine 2013.
Program pripravila:
Nadja Valentinčič Furlan