Sprehod po vodni učni poti Rača v Moravški dolini

Nazaj

sobota, 15. avgust 2015nedelja, 30. avgust 2015, .00

VABILO NA SPREHOD

PO VODNI UČNI POTI RAČA V MORAVŠKI DOLINI

-

sobota, 29. avgusta 2015

 

Pogled na potok Rača

Spoštovane kolegice in kolegi,

 

lani smo vam obljubili sprehod po Vodni učni poti Rača v Moravški dolini. Zaradi slabega vremena ga nismo izvedli,  zato vas vabimo, da se nam po približno 8 km dolgi krožni poti ob potoku, ki se vije po tihi soteski Rače s še ohranjenimi vodnimi mlini, z mnogo favne in flore, pridružite  letošnjo zadnjo avgustovsko soboto. To zanimivo pot so leta 2005 uredili kolegi konservatorji in naravovarstveniki s takratnega skupnega Zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine iz Kranja. Pot z nekaterimi novimi vsebinami danes živi svoje življenje, s finančno podporo Občine Moravče z njo upravljajo člani TD Moravče.

V vseh letnih časih jo obiskujejo domačini in sprehajalci iz različnih krajev: pozimi se na predvečer dneva kulture nanjo podajo z lučkami (baklami), poleti uživajo v zelenju in hladu, v oktobru pa s člani Turističnega društva Občine Moravče jesenski sprehod zaključijo s kostanjevim piknikom pri Mohorjevem mlinu. Za skupine otrok iz vrtcev in šol so organizirani naravoslovno-tehnični dnevi, za odrasle  pa  nordijska hoja.

Pot ni pretirano zahtevna ali nevarna, namenjena je vsem generacijam. Vodi nas večinoma ob potoku, po gozdu in kolovozih. Potrebna je primerna obutev,  prav pridejo tudi palice za hojo.Spremljajo nas lahko otroci in hišni ljubljenčki. Priporočamo, da si doma privoščite obilen zajtrk, s seboj ne pozabite vzeti kakšne malice, predvsem pa ne vsaj liter do liter in pol vode.

 

Po poti nas bo tokrat popeljala ena izmed »kreatork« poti, kolegica etnologinja konservatorka dr. Mojca Tercelj Otorepec. Udeleženci se na pot podajate na lastno odgovornost.

 

 

PROGRAM:

 

8.00: Zbor v vasi Krašce pri Gasilskem domu v vasi.

 

8.30: Sprehod skozi vas Krašce z ogledom nekaterih obnovljenih hiš in naprej v sotesko potoka Rača.  Pri Mohorjevem mlinu se nam bodo morda pridružili tudi nekateri člani Turističnega društva Moravče.

 

9.00–12.30: Sprehod s postanki za oglede posameznih zanimivosti; v mirnem okolju gozda in vode si bomo vzeli čas za sproščujoče pogovore, malico, fotografiranje in podobno.

 

13.00–15.00: Prazne želodce bomo napolnili na planinski postojanki najvišje gore v Moravški dolini, Limbarski gori, kamor se bomo odpeljali z avtomobili. Stroške hrane krije vsak sam. Na Limbarski gori si bomo ogledali še cerkev sv. Valentina, ki sodi med kulturne spomenike državnega pomena, celotno »Mojo dolino na dlani«[1] in dolino Črnega Grabna na Lukovškem.

 

15.00 – 16.00: Predvidena vrnitev proti domu.

***************************************************************************

Na ogled Moravške doline ob Rači in s hriba na 700 m nv ste prisrčno vabljeni etnologi in kulturni antropologi vseh generacij, pa tudi vsi drugi, ki si želite lepih in zanimivih doživetij. Če bo deževalo, bomo sprehod prestavili v jesenski čas.

Prijave sprejemamo v pisarni SED (info@sed.drustvo.si ali zora.slivnik@gmail.com) ali po telefonu 031 714 405 do srede 26. avgusta 2015.

 

Prosimo, da se zaradi lažje organizacije voženj z osebnimi vozili in rezervacije kosila na Limbarski gori, prijavite do navedenega datuma. Podrobnejše informacije sledijo, stroške prevoza bomo kolegialno razdelili med šoferje.

 

 

Uradni podatki

Kontakt

Slovensko etnološko društvo

Modri

Cert ID: 0028/00040

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Slovensko etnološko društvo
Matična številka: 5183723000