Mala šola etnologije 2013-2

Krško

Dnevi evropske kulturne dediščine

Od 15. do 17. ure

Vodita: Alenka Černelič Krošelj in dr. Helena Rožman, Slovensko etnološko društvo

Krški grad je bil pomemben del mesta več kot tisočletje. V 19. stoletju je počasi izginil, ostali so številni kamni tako po mestu kot še ob poti na grad. Poznamo ga predvsem po upodobitvi Janeza Vajkarda Valvasorja, ki je v mestu pod njim umrl jeseni 1693.

Delavnico posvečamo tudi 100. obletnici profesionalne skrbi za nepremično dediščino na Slovenskem in varovanju dediščine pod tem okriljem. Ker bomo na sprehodu uživali v naravni in kulturni dediščini, bo dr. Helena Rožman izpostavila potrebo po celovitem varovanju dediščine izbranega prostora. Dediščino bomo prepoznavali in se ob tem tudi pogovarjali, kako jo sploh lahko varujemo – tudi z zgodbami o krajih/mestih, ki jih bomo opazovali na poti in s tem opozorili tudi na nesnovno komponento snovne dediščine.

Z delavnico bomo obeležili 320. obletnico smrti Janez Vajkarda Valvasorja.

Program izvajamo v sodelovanju s Slovenskim etnološkim društvom pod okriljem programa Mala šola etnologije, s katero želimo etnologijo približati zlasti mlajšim obiskovalcem kulturnih ustanov.

Dnevi evropske dediščine potekajo v soorganizaciji JSKD OI Krško.

Uradni podatki

Slovensko etnološko društvo