Etnološki večer s filmom

četrtek, 13. februarja 2014,

ob 18.00,

v upravni hiši SEM

Projekcija filma »Tak ti je tu blu« (90 minut)

V Sloveniji je vse več pobud za oživljanje in ohranjanje različnih oblik kulturne dediščine v lokalnih okoljih. V ta namen ljudje opravljajo terenske raziskave, preučujejo zgodovino, stare zapiske, zbirajo fotografije in drugo dokumentacijo, intervjuvajo starejše prebivalce in se, da bi pridobili denar za stroške svojih aktivnosti, prijavljajo na različne razpise. Na podlagi omenjenih aktivnosti se krajani med seboj ponovno združujejo in povezujejo.

Ob kapelskem filmu pa se srečujemo še z edinstveno in zelo simpatično zamislijo, da bi stare šege in nekdanji način življenja oživili in ohranili v obliki dokumentarno-igranega filma. Pri tem podvigu se odpirajo številna za etnologe zanimiva vprašanja, med katerimi je na prvem mestu vprašanje rekonstrukcije kulturne dediščine. Projekt kapelskega filma je bil zelo zahteven, saj je od njegovih ustvarjalcev, poleg osnovne veščine filmske realizacije, terjal tudi skrbno rekonstrukcijo noš, notranje opreme, delovnih načinov, narečja, glasbe in petja. Vse to je zahtevalo množično udeležbo velikega števila Kapelčanov, kar verjetno nima para v Sloveniji.

Večer in pogovor bo vodil dr. Naško Križnar.

Uradni podatki

Slovensko etnološko društvo