Mednarodna poletna delavnica SED, Stavbna dediščina ter evidentiranje in urejanje fotografske zbirke v Gašparcih in Osilnici

Nazaj

nedelja, 16. avgust 2015sobota, 22. avgust 2015, .00

minilo je leto dni od poletne delavnice v kateri smo z nekaterimi od vas in Muzejem Kočevje uredili etnografsko zbirko kmetijskega orodja v Bezgovici nad Osilnico, leto prej pa tisto na Travi.

V letošnjem poletju v sklopu projektov delovne skupine za ljubitelje etnologije pri Slovenskem etnološkem društvu in Etnološke zbirke Palčava šiša, s sodelovanjem Muzeja Kočevja, Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, Društva Osilniška dolina in Slovenskega kulturnega društva Gorski Kotar organiziramo raziskovalno delavnico, v kateri bomo poleg raziskovanja nekaj objektov stavbne dediščine v dolini, pomagali urediti zapuščino dveh fotografov iz obdobja po 1920. letu, po enega na vsaki strani meje.

Delavnica bo potekala v času od sobote, 16. avgusta do sobote, 22. avgusta in bo povezana tudi z dogodki in predavanji, ki se bodo odvijala v vasi Plešce na Hrvaškem, kjer bo naš sedež.

Urejena zbirka obeh profesionalnih fotografov – očeta in hčere, naj bi po koncu delavnice omogočala ogled tudi ostali zainteresirani javnosti,obenem pa bomo s pomočjo strokovnjakov predmete očistili in konzervirali ter evidentirali, skenirali fotografije, se pogovorili o njihovem življenju in okolju v katerem sta delovala, spoznavali stavbno in ostalo kulturno dediščino okolice in še kaj.

 

Člani SED in ostali iz oddaljenejših krajev, ki bodo sodelovali na delavnici, lahko prespijo v Plešcih na Hrvaškem (pribl. 13,00 €/osebo na dan z zajtrkom), za študente je na voljo tudi brezplačno prenočišče. Iz Plešc, ki so oddaljene pribl. 20 minut vožnje, se bomo vsak dan vozili skupaj z avtom, prostora je za šest sopotnikov. Več informacij lahko dobite pri Marku Smole, tel. 041 744 828.

Ob in po delavnici SED, ki bo obsegala terensko delo od 9. do 17. ure imamo v sklopu projektov Etnološke zbirke Palčava šiša in Slovenskega kulturnega društva Gorski Kotar v Plešcih in sosednjih vaseh vsak večer ob 18. uri različne spremljevalne prireditve:

  • sobota, 15. avgusta:Marko Smole - predavanje o stavbni dediščini doline,
  • nedelja, 16. avgusta: Mirjana Žagar – zgodovina fotografije v čabarskem kraju; sledila bo plesna delavnica
  • ponedeljek, 17. avgusta: Rasim Karalić in Milan Majnarić – projekcija dokumentarnega filma »Zaboravljena sela« in razgovor z ustvarjalci
  • torek, 18. avgusta:družina Kastelic in vaška skupnost Padovo – pekovska delavnica, priprava drobnega peciva za prireditve,
  • sreda, 19. avgusta: Slavko Malnar – slovar čebranskih govorov in govori kot nesnovna dediščina RH,
  • četrtek, 20. avgusta: Jože Ožura - Oris razvoja in vloge naselij v Osilniški dolini v zgodovinskih obdobjih,
  • petek, 21. avgusta:Vanda Šega in Zlatko Pochobratsky – literarni večer slovenske in hrvaške poezije ter otvoritev razstave o fotografih,
  • v soboto, 22. avgusta od 9. ure naprej celodnevna prireditev skupaj s Slovenskim kulturnim društvom Gorski Kotar: ogled žage in mlina v Zamostu, pohod na Sveto Goro z dnevom odprtih vrat kulturne dediščine ter vaškim sejmom in večerno prireditvijo na pleškem trgu.

 

Na vse zgornje prireditve ste udeleženci delavnice s prijatelji, znanci in družinami lepo vabljeni. Prireditvam se bo preko tedna verjetno pridružila še kakšna dodatna plesna delavnica plesov, ki so jih nekdaj plesali v dolini mejne rečice Čabranke. Če jih obvladate, boste pomagali pri njeni izvedbi.

Cena delavnice, na kateri bo poskrbljeno za kosila, je 15,00 € za člane SED s plačano članarino za leto 2015, za ostale in nečlane pa 20.00 €. Ostale stroške (spanje in zajtrk, večerja, prevoz) plača vsak udeleženec sam. Iz Plešc in nazaj bo vsak dan organiziran brezplačni prevoz za sedem udeležencev.

Študenti, ki bodo delo opravljali kot študijsko prakso, so oproščeni plačila kotizacije, krijejo pa stroške nastanitve, prehrane (razen kosila) in prevoza. Za možnost brezplačne nastanitve se dogovorite z Markom Smole.

Kotizacijo plačajte na TRR SED (SI56 0208 3001 6028 646 - reference 00 900)Prijave sprejemamo do srede, 5.8. 2015, na naslov: info@sed-drustvo.si (Ana Zupančič 031 714 405).

 

Ostale informacije pri Marku Smole, tel.041 744 828.

Uradni podatki

Kontakt

Slovensko etnološko društvo

Modri

Cert ID: 0028/00040

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Slovensko etnološko društvo
Matična številka: 5183723000