POZIV: fotografije v času korone

1. 4. 2020

Predlog dr. Naška Križnarja za zbiranje fotografij v času korone.

Dragi člani Slovenskega etnološkega društva, pošiljamo vam predlog za sodelovanje, katerega pobudnik je dr. Naško Križnar, tudi častni član SED:

PREDLOG ZA SKUPINSKI PROJEKT ETNOLOGOV V ČASU OSAMITVE IN KARANTENE

Čeprav vsi zavedni tičimo doma in skrbimo za dom, zase in za bližnje, vseeno predlagam kolegicam in kolegom, da sodelujejo pri zbiranju podatkov o vsakdanjem življenju v obdobju zamrznitve medsebojnih stikov, zastoja gospodarskega življenja, zaprtja kulturnih ustanov, trgovin, lokalov in tudi dogodkov na področju kulturne dediščine. Številni od vas od doma opravljate službene naloge, vendar, ali ne bi mimogrede vzeli v roke fotoaparat in v vašem domačem okolju dokumentirali tiste sestavine vsakdanjega življenja, ki so drugačne kot pred epidemijo? Veliko priložnosti smo verjetno že zamudili, a nam strokovnjaki obetajo, da višek epidemije šele prihaja. Torej bo še veliko sprehajalcev z maskami, še bodo v vrstah pred trgovinami razmaki med nakupovalci, še bodo visela na vratih delavnic, lokalov in trgovin opozorila in obvestila. Pred zdravstvenimi domovi bodo še dolgo sprejemne točke za triažo in testiranje itd. V dobrem mesecu dni lahko zberemo veliko število fotografij našega nevsakdanjega obdobja tesnobe in upanja. Od naše iznajdljivosti in ustvarjalnosti bo odvisno koliko bo vredna naša fotografska dokumentacija. Lahko samo upamo, da bo zbirka s poglabljanjem v mikro okolja vredno dopolnjevala vizualno dokumentacijo, ki jo vsak dan posnemajo kamere televizijskih snemalcev.

Če se boste odzvali na pričujoči predlog, vas prosim, da vaše fotografske izdelke s potrebnimi meta podatki sproti pošiljate na moj naslov: nasko@zrc-sazu.si . Skrbno jih bom urejal in hranil. Vse, ki se boste aktivno odzvali bom obveščal o rasti zbirke. Ob koncu epidemije pa bomo skupaj ocenili obseg ter kakovost zbirke in se zmenili na kakšen način bomo objavili rezultate.

Hvala za pozornost in morebitno sodelovanje!

dr. Naško Križnar 

Kontakt

Slovensko etnološko društvo
Metelkova 2
1000 Ljubljana
01 300 87 38
031 714 405
info@sed-drustvo.si
sed-drustvo.si

Uradni podatki

Slovensko etnološko društvo
Metelkova 2
1000 Ljubljana
Slovenija
ID za DDV: 63850699
IBAN: SI56 0208 3001 6028 646 (NLB d.d.)

Sledite nam

Certifikat digitalnosti

Slovensko etnološko društvo

Modri

Cert ID: 0028/00028

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Slovensko etnološko društvo
Matična številka: 5183723000