Posvet Zamejske zbirke - izzivi, možnosti in priložnosti

Mednarodni posvet Slovenskega etnološkega društva, 16. oktober 2021, Bela Peč, Italija

Posvet Zamejske zbirke - izzivi, možnosti in priložnosti

16. oktobra 2021 smo se predstavniki izobraževalnih, znanstvenih in strokovnih inštitucij ter lokalnih skupnosti srečali na posvetu na Jalnovi domačiji v Beli Peči. Posvet je bil namenjen predstavitvi naših dosedanjih izkušenj z vrednotenjem, urejanjem, promocijo itd. zamejskih in manjšinskih zbirk in načrtovanju našega dela v naslednjih letih, ko bomo zbirko družine Jelen ustrezno uredili, jo pripravili za ogled obiskovalcev in jo umestili v turistična prizadevanja območja.

Slovensko etnološko društvo se v okviru mednarodnih dejavnosti Delovne skupine za Slovence zunaj meja Republike Slovenije in Delovne skupine za ljubitelje etnologije aktivno vključuje v ohranjanje kulturne dediščine Slovencev v zamejstvu in jim nudi strokovno podporo pri njihovem prizadevanju za razvijanje dejavnosti, ki podpirajo njihovo kulturno identiteto.

V ta segment sodi tudi sodelovanje Slovenskega etnološkega društva pri ureditvi zbirke družine Jelen v naselju Bela Peč v Italiji. T. i. Jalnova domačija, ki obsega manjši hotel za letoviščarje, kantino s prenočišči, nekaj gospodarskih poslopij, kozolec in nekdanjo žago, je namreč po uvedbi Rapalske meje v dvajsetih letih 20. stol. ostala na italijanski strani in je do danes na račun težje dostopnosti in geografske odmaknjenosti, ostala praktično nespremenjena.

Slovensko etnološko društvo je 12. maja 2019 na domačiji Jalen že organiziralo posvet o ohranjanju kulturne dediščine Slovencev v Italiji. Pretresali smo možnosti vključitve urejanja in prepoznavnosti etnografske zbirke družine Jelen v širši kulturnodediščinski okoliš skupnosti (tako na italijanski kot slovenski strani meje), soočili mnenja o tem, kako ustrezno vrednotiti zasebne etnografske zbirke za ohranjanje dediščine etničnih manjšin in razvoj kulturnega turizma, ter vzpostavili povezave med akterji, ki bi v naslednjih letih ustrezno uredili zbirko na Jalnovi domačiji, jo pripravili za ogled obiskovalcev in jo umestili na turistični zemljevid območja.

Načrte, da bi z delom nadaljevali v letu 2020 in v sodelovanju z Oddelkom za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani izvedli študentske terenske vaje, smo morali zaradi epidemije Covid-19 preložiti. 16. oktobra 2021 se bomo predstavniki izobraževalnih, znanstvenih in strokovnih inštitucij ter lokalnih skupnosti ponovno, v še večjem obsegu, srečali na posvetu na Jalnovi domačiji. Posvet bo namenjen predstavitvi naših dosedanjih izkušenj z vrednotenjem, urejanjem, promocijo itd. zamejskih in manjšinskih zbirk in načrtovanju našega dela v naslednjih letih, ko bomo zbirko ustrezno uredili, jo pripravili za ogled obiskovalcev in jo umestili v turistična prizadevanja območja.

Knjižica povzetkov je dostopna v prilogi. Fotogalerija pa tukaj.

Anja Moric,
vodja Delovne skupine SED za Slovence izven meja RS