Vabilo na pohod po loskih poteh od planine do planine pod južnim grebenom Košute

sobota, 14. 6. 2014

Pohod po loskih poteh od planine do planine pod južnim grebenom Košute nad Tržičem v soboto, 14. junija 2014.

Na pobudo letošnjih etnologov-abrahamovcev se bomo podali na nezahteven planinski pohod po nekdanjih planinah oz. lovskih kočah tržiških baronov Born-ov, ki so bili od konca 19. stoletja pa do 2. svetovne vojne lastniki okoli 4000 ha gozdov nad dolinama Dolina in Ljubelj in svetovno znanih lovišč jelenov, košut in kozorogov. Pod južnim karavanškim grebenom Košute, ki na severni strani meji na sosednjo koroško dolino (Sele), so bile znane planine Dolga njiva, Tegošče, Pungart, Šija, Kofce in druge, nad šentansko (ljubeljsko) dolino pa Korošica in Prevala (do koder vodita dva slikovita tunela).
Teren ni zahteven ali nevaren, vendar s postanki traja približno tri ure. Hodili bomo po slikovitih lovskih gozdnih poteh in gorskih pašnikih, kjer nam bodo ob izjemnih razgledih počivale oči in duša. Priporočamo gorniško obutev (čevlje, ki dobro primejo okoli gležnjev), pohodne palice, dodatna oblačila (»švicmajico«) in zaščito pred soncem (kremo, kapo s šildom). Zjutraj imejte obilen zajtrk, na pohodu potrebujte samo kakšno malenkost (suho sadje, sendvič), ne pozabite pa vzeti vsaj liter vode.
Pot nam bo kazala kolegica Tita Porenta. Za varnost bo poskrbljeno, saj nas bo spremljal tudi član Gorske reševalne službe (GRS) Tržič, vendar se na pohod podajamo na lastno odgovornost.

PROGRAM

8.30 : Zbor pred Tržiškim muzejem in ogled čisto novega Slovenskega smučarskega muzeja (sprejme nas dr. Bojan Knific).

9.15: Odhod z avti proti parkirišču pod planino Dolga njiva (skozi Dovžanovo sotesko in mimo Nekdanjega Bornovega gradiča Puterhof).

 

10.00–13.00: Pohod s postanki od planine Dolga njiva, mimo Pungarta do planine Šija.

                       

13.00−17.00:  Planšarsko malico (žganci, kislo mleko, masovnek…) nam bodo postregli na planšariji ali/in v zavetišču Šija (odvisno od tega koliko nas bo, stroške hrane krije vsak sam). Sledi  ogled planšarije (oskrbnik Alojz Rozman in njegov majer), predavanje GRS Tržič o varni hoji v gore in srečelov.

17.00−18.00: Vrnitev do planine Pungart, od koder se bomo z avtomobili odpeljali nazaj v Tržič.

Predviden prihod v Tržič okoli 19.00.

-------------------------------------------------------------

Še posebej vabljeni letošnji abrahamovci (ne samo etnologi), njihovi mlajši in starejši podporniki in vsi, ki menite, da vam lahko skupno praznovanje rojstnega dneva vplaninskem okolju nudi lep spomin in izjemen vir energije za premagovanje napornega in stresnega vsakdana.

V primeru slabega vremena bomo pohod prestavili na 6. september 2014.

Prijave sprejemamo v pisarni SED (info@sed-drustvo.si, zora.slivnik@gmail.com) ali po

tel. 031 714 405 do srede 11. 6. 2014.

 

Ker od Tržiča naprej vožnja po sicer urejenih gozdnih cestah z avtobusom ni možna, bomo prevoz  organizirali na podlagi vaših prijav z osebnimi avtomobili. Ob prijavi navedite ali ste voznik in koliko sopotnikov bi lahko peljali s sabo. Zato vljudno prosimo, da se prijavite do navedenega datuma, da bomo lahko zagotovili udeležbo vsem. Stroške prevoza bomo kolegialno porazdelili med šoferje.