Strokovna ekskurzija v Gornjesavsko dolino

sobota, 29. 3. 2014

PO POTEH STANKA KOŠIRJA, RUTARJANA IN PREJEMNIKA MURKOVE LISTINE ZA LETO 2012

Stanko Košir, rojen leta 1917 v Gozd Martuljku (Rute) je v preteklih 20 letih zapisoval spomine in ljudsko izročilo domačega kraja in okolice ter zbrano gradivo objavil v številnih knjigah. Objavljeno etnološko gradivo so celostne predstavitve načina življenja domačinov z raznovrstnimi tematskimi poudarki kot so: krajevna zgodovina, bivalna kultura, kmečko delo, obrt in rokodelci, kulinarika, vzgoja, versko življenje, lastno življenje, slovarji narečnih besed.

Leta 2012 je prejel Murkovo listino za 15 odličnih knjig, izdanih v samozaložbi, ki govorijo o življenju v Zgornjesavski dolini ter za sodelovanje s strokovnimi ustanovami, zlasti Gornjesavskim muzejem, ki bo tokrat naš gostitelj.

 

 
Strokovno vodstvo:

Zdenka Torkar Tahir

Mag. Tita Porenta

 

Program:
8.00 – Zbor pred SEM
8.15 – Vožnja do Jesenic
9.00 – Prihod na Staro Savo in zbor v Kolpernu (v prenovljeni stavbi nekdanjega skladišča oglja), kjer si bomo ogledali muzejski film o zgodovini železarstva in promocijski film Jesenice mesto jekla in narcis.
10.00 – ogled etnološke zbirke v Kasarni in predstavitev projekta Kako so na Jesenicah včasih živeli? ob delavski kavi ter sprehod skozi železarsko zbirko v sosednji Ruardovi graščini.
11.30 – Odhod v Kranjsko Goro
12.00 – Zbor pred Liznjekovo domačijo. V gospodarskem poslopju si bomo ogledali zbirko Oživele korenine Stanka Koširja in občasno razstavo Rokodelci in domača obrt v Dolini, za katero smo namesto kataloga izdali Stankovo knjigo Niti podobno s podnaslovom Gozd Martuljek v času mojega otroštva. Sledil bo pogovor s Stankom Koširjem ob kmečki peči v Liznjekovi hiši ter sprehod po ostalih prostorih z vodstvom po stalni etnološki zbirki.
14.00 – 15. 00 Kosilo v gostilni Pr' Martin (sosednja stavba)
15.00 – Odhod v Gozd Martuljek. Iz Stankovega domačega kraja se bomo odpravili peš na Srednji vrh (okoli pol ure hoje, ker avtobus ne zmore ozke in ovinkaste poti, osebna vozila pa lahko), kjer sledi predstavitev naselja (v Stankovih besedah, v kolikor mu bo počutje dopuščalo). Lahko se odpravimo še do najstarejše Hlebanjeve kmetije (iz leta 1506), ki je znana tudi po izdelavi in prodaji domačega sira in je tudi krajevna turistična znamenitosti
17.00 – Zaključek strokovne ekskurzije in pot domov


Prevoz bo organiziran z manjšim avtobusom, če bo vsaj 15 prijavljenih, sicer se bomo odpeljali z osebnimi avtomobili.
Cena prevoza in kosila je 30,00 € preračunano na 20 oseb.

Prijave sprejemamo v pisarni SED (info@sed.drustvo.si, zora.slivnik@gmail.com) ali po tel. 031 714 405 do srede 25. 3. 2014

Vljudno vabljeni!