Strokovna ekskurzija z Murkovim nagrajencem dr. Božidarjem Jezernikom

1. 1. 1970 – 11. 11. 2016

Vabilo na strokovno ekskurzijo

z Murkovim nagrajencem dr. Božidarjem Jezernikom

11. 11. 2016

Prva svetovna vojna je pustila globoke in trajne sledi na geopolitični karti Evrope. Med evropskim zahodom in vzhodom je nastal pravi sanitarni koridor novih nacionalnih držav, med njimi je bila tudi nacionalna država Naroda treh imen. Že te spremembe so prinesle velikanske spremembe v življenje ljudi, splošna demokratizacija javnega je postavila na dnevni red še dodatna vprašanja. Iskanje pravih odgovorov nanje pa je dodobra zapletalo vprašanje o smislu vojne.

 

Vsa ta vprašanja so bila še posebej aktualna za državljani Kraljestva Naroda treh imen, saj so se med vojno tedanji državljani nove nacionalne države bojevali kot pripadniki sovražnih vojsk na nasprotnih straneh. Za kako neprijetna vprašanja je šlo, kaže dejstvo, da jih sodobniki niso nikoli zares in premišljeno tematizirali, temveč so jih prepustili stihijski mešanici zmagoslavnega (samo)zadovoljstva na eni strani in zmedenega iskanja svoje olepšane podobe na drugi.

 

Druga svetovna vojna je prišla kot nalašč, da je bilo mogoče vsa neprijetna vprašanja pomesti pod preprogo pozabe. Če se o problematičnih vprašanjih ne razpravlja, potem tudi ni problema, je bila logika. Stota obletnica začetka prve svetovne vojne pa je, vsaj nekatera izmed njih, ponovno osvetlila. Prav je, da jim tudi etnologi in/ali kulturni antropologi, kot družbeno odgovorni raziskovalci, posvetimo del naše pozornosti. To je vodilo našega letošnjega obiska nekaj zanimivejših lokacij na Gorenjskem.

 

Smer vožnje:

Ljubljana – Škofja Loka – Dovje – Ukanc – Ljubljana

 

Program:

Zbor v Tivoliju 7.45. Na ekskurziji si bomo ogledali Žalujočo Slovenko v Škofji Loki, ki objokuje svoje padle sinove. Naša naslednja postaja bo prelepa alpska vas Dovje, ki hrani dva zgovorna spomenika turbolentnim časom vojnih let. Na Pehtutovi hiši je spominska plošča za Ivana Brenceta z napisom: »Kar sem rekel, sem rekel.« Čeprav ga je leta 1915 avstrijsko vojaško sodišče obsodilo na smrt. Na vaškem pokopališču pa je spomenik padlim Kranjskim Janezom iz Dovja in okoliških vasi. Del spomenika je kip vojaka v avstrijski uniformi. Preveč je bila avstrijska, so menili neznanci, ki so ga neke noči leta 1938 porušili. Naša zadnja postaja bo Ukanc pri Bohinju, kjer se nahaja lepo obnovljeno pokopališče vojakov vseh narodnosti, ki so sodelovali kot avstrijski vojski v bojih na Soški fronti. Na poti se bomo ustavili na kosilu v Bohinjski Bistrici. Povratek v Ljubljano bo okoli 16.00 ure.

 

Cena ekskurzije z avtobusnim prevozom je 30 € za člane SED s plačano članarino, za nečlane pa 35 €.

Prijave sprejemamo do srede 9.11.2016 na e-naslov info@sed-drustvo.si ali tel. št. 031 714 405.

 

Znesek pred odhodom poravnajte na TRR SEDSI56 0208 3001 6028 646,

Sklic: 00 2016