• DEF
 • Fotogalerija
 • English
 • Arhiv
 • Strokovna ekskurzija v Trbovlje 11. 11. 2018

  29. 10. 2018

  Zasavje je najmanjša slovenska regija z najnižjim BDP na prebivalca. V 1. polovici 19. stoletja je bila z odprtjem rudnikov prvo industrializirano območje v Sloveniji. Dobrih 250 let trajajoče obdobje rudarjenja, ki je dodobra zaznamovalo pokrajino in ljudi v njej, se bo ob koncu leta 2018 tudi uradno zaključilo. Družba Rudnik Trbovlje-Hrastnik (RTH d. o. o.) bo dokončno likvidirana. Naša ekskurzija bo posvečena iztekajoči se dobi rudarjenja. Območje Zasavja je po opuščanju rudnikov in zatonu nekaterih industrijskih panog v zadnjih dvajsetih letih v obdobju preobrazbe, s čimer so povezane številne težave: visoka brezposelnost, degradacijski procesi v pokrajini, onesnaženje okolja … Paradoksalno pa se v tem brezizhodnem položaju vzpostavljajo zelo perspektivna središča – podjetja, ki so konkurenčna na svetovnem trgu. Na področju informacijskih tehnologij se razvijajo inovativna zagonska (start-up) podjetja, visoko specializirana in vodilna v svetu. Veliko jih deluje pod okriljem Katapulta, kjer se bomo zazrli v zasavsko prihodnost. O teh in drugih nasprotjih ter o trudu, kako ohraniti etnološko dediščino Zasavja, več 11. novembra v Trbovljah.

  Jana Mlakar Adamič

  Datoteke

  • 7.45 – Zbor pred SEM.
  • 8.00 – Odhod proti Trbovljam.
  • 9.00 – Zbor udeležencev na parkirišču pred Delavskim domom v Trbovljah. Jutranja kava v  gostilnici Mala malca.
  • 9.40 – Ogled stalne razstave Srečno ... Črne doline! (vodil nas bo višji kustos Gregor Jerman;  prtljago lahko odložimo v ZMT).
  • 10.30 – Vožnja skozi Trbovlje do najvišjega dimnika v Evropi.
  • 11.00 – Na nekdanji separaciji bomo vstopili v 'živo' rudniško jamo. Do kompresorske postaje se       bomo peljali z bagerli (jamskimi vlaki za prevoz moštva). V kompresorski postaji se bomo pogovorili z udeleženci zadnje rudarske stavke leta 2014 in si ogledali film o rudarjenju v Zasavju. Tudi malica bo! Do izhoda iz jame na Ajnzarju v Trbovljah nadaljujemo peš.
  • 13.30 – Vožnja skozi rudarske kolonije do kolonije Njive in ogled dveh muzejskih rudarskih   stanovanj iz 20. in 60. let 20. stoletja.
  • 14.30–16.00 – Kosilo v Mali malci (glej prilogo na strani 4 in označi obrok!).
  • 16.00 – Čas za urejanje in dodatne oglede Zasavskega muzeja Trbovlje. Po želji si boste lahko  ogledali občasno razstavo Gasilstvo v Zasavju avtorja Gregorja Jermana.
  • 16.45 – Vožnja z avtobusom do podjetniškega pospeševalnika Katapult d. o. o.
  • 17.00 – Začetek slavnostnega programa ob podelitvi Murkove nagrade, priznanj in listin.
  • 21.00 – Odhod avtobusa v Ljubljano.

  V jamo gre lahko največ 45 obiskovalcev naenkrat. Kdor namerava v rudnik, naj se prijavi do 25. 10. 2018, pozneje to ne bo več mogoče! Ogled jame je na lastno odgovornost. Ob prijavi navedite ime, priimek, datum rojstva in kraj bivanja (glej prilogo str. 5!). Seznam in natančna najava nam bosta ob vstopu prihranila čas. Za ogled zasavskega podzemlja potrebujete gumijaste škornje ali visoko pohodno obutev in pohodne hlače. S čeladami in svetilkami nas bodo opremili v rudniku (RTH d. o. o.).  Tisti udeleženci ekskurzije, ki ne želite v rudnik, si boste lahko ogledali muzejske zbirke v Hrastniku (arheologija, šolstvo, druga svetovna vojna, lutkarji in lutke, igrače) in se peš sprehodili po etnološki poti Trboveljske rudarske kolonije. Vodila vas bo muzejska svetnica Nevenka Hacin. 

  Cena ekskurzije z avtobusnim prevozom in kosilom je 30,00 € za člane SED, za nečlane in tiste brez plačane članarine (za leto 2018) pa 35,00 €. Nagrajenci, ki se bodo peljali z nami, bodo gostje SED.

  • TRR SED: SI56 0208 3001 6028 646 (sklic: 00 2018)
  • Namen: ekskurzija 4/18 LJBASI2X

  Prijave sprejemamo na e-naslov zora.slivnik@gmail.com ali po tel.: 051 726 007 do 8. 11. 2018, za obiskovalce rudnika pa do 25. 10. 2018!

  Vljudno vabljeni! 

  Strokovno vodstvo: Jana Mlakar Adamič

   

  Zora Slivnik, l. r, delovna skupina za SED

  Alenka Černelič Krošelj, l. r., predsednica SED

   

  Jana Mlakar Adamič

   

  Slovensko etnološko društvo je 11. novembra 2017 najvišje stanovsko priznanje, Murkovo nagrado za življenjsko delo na področju etnologije in etnološke muzeologije, podelilo Jani Mlakar Adamič. Etnologinja in sociologinja kulture ter muzejska svetnica Jana Mlakar Adamič je že tri desetletja zvesta delu v Zasavskem muzeju Trbovlje, kjer se je posvetila pedagoškemu in znanstvenemu delu ter iskanju novih oblik predstavitve kulturne dediščine Zasavja, ki jo popularizira z inovativni razstavami, članki in razpravami ter z živim stikom z ljudmi in kulturno krajino. S temeljitim vpogledom v knapovsko preteklost je zasavski kulturni dediščini predana z vsem svojim bistvom in je z njo tudi zaznamovana. Prav tako pa je tudi sama vtisnila pečat Zasavju na več načinov s svojim smelim, inovativnim in vztrajnim etnološkim delovanjem. Dejavno in s presežki se predaja muzejskemu delu v njegovem najširšem pomenu. Odlikujejo jo izvirnost in njen dobro uravnani muzejski radar ter iskanje vedno novih vsebin, inovativnih in ustvarjalnih načinov predstavitve dediščine, saj uspeh, kot sama pravi, »pride le, če drzno skrenemo iz uhojene poti.«  Označujejo jo odlično razumevanje srži etnološke vede, dobro poznavanje domačega okolja, razumevanje bistva človeka iz Rdečih revirjev, njegovega razmišljanja in načina življenja ter dolgoletne delovne izkušnje iz »osrčja etnološkega terena«, katerega zasavski knapi so bili v začetku 20. stoletja pomemben del svetovne delavske scene.

  Dr. Ivanka Počkar