Etnološki večer z dr. Tanjo Roženbergar

10. maj 2019

Vljudno vas vabimo na predstavitev nove znanstvene monografije Knjižnice Glasnika Slovenskega etnološkega društva, Urbani fenomeni, muzejske perspektive v etnološkem in kulturnoantropološkem diskurzu, avtorice dr. Tanje Roženbergar, v torek, 14. maja 2019, ob 18. uri, v 2. nadstropju upravne stavbe Slovenskega etnografskega muzeja, Metelkova 2, 1000 Ljubljana.

Pogovor z avtorico bo vodila urednica monografije dr. Helena Rožman.

Pogovor z avtorico bo vodila urednica monografije dr. Helena Rožman.

Monografija je zgoščen prikaz soočanj urbaniziranega sveta in novih teženj v muzeologiji v prepletenosti ved etnologije, kulturne antropologije in muzeologije s poglobljenim poudarkom na muzejih v Sloveniji. V paradigmi urbanega se kot predmet razmišljanja in delovanja na novo opredeljujejo tudi muzeji, njihova vloga, način dela, tipologija, zato avtorica podaja različna razumevanja sodobne urbane kulture in muzejev ter se ukvarja z interpretacijo urbanih vsebin v muzejih in muzejskih zbirkah.

»Razpeta med teorijo in prakso nas spretno vodi skozi šest samostojno zaokroženih in medsebojno povezanih poglavij«, poudarja recenzent 52. publikacije Knjižnice Glasnika Slovenskega etnološkega društva, dr. Aleš Gačnik.