Etnološki večer z dr. Marijo Makarovič in Marto Košuta: Ena duša in ena pamet

19. 4. 2009

Ena duša in ena pamet je naslov najnovejšega skupnega projekta in knjige dr. Marije
Makarovič in Marte Košute, ki sta v Škednju pri Trstu, zdaj tržaškem predmestju, nedavno pa trdni in kulturno bogati slovenski vasi, zbrali življenjepise trinajstih moških in žensk.

O slovenski zavesti in sožitju, nenehnem narodnostnem dokazovanju in zlitju vasi Škedenj z industrijsko cono bosta spregovorili urednici, ki ju poleg življenjepisov družijo še druga skupna zanimanja, zlasti raziskovanje noš in oblačilne kulture slovenskega podeželja. Loiza Primožič, predsednica Kulturnega društva Ivan Grbec iz Škednja, pa bo predstavila društveno življenje in zavzetost njegovih odbornikov, ki so knjigo sprejeli v program svojih izdaj.
 

Obenem bo etnološki večer tudi priložnost, da celovito predstavimo etnološko delovanje dr. Marije Makarovič, ki je letos postala častna članica Slovenskega etnološkega društva. Častno članstvo je naziv, ki ga prejme posebno zaslužni član ali članica društva za svoje življenjske dosežke in katerega delo je pomembno prispevalo k razvoju stroke.
 

Vljudno vabljeni vsi, ki vas zanimajo ustna zgodovina, avtobiografije, Kraševci in Kraševke. Veseli pa bomo tudi občudovalcev in občudovalk obeh gostij, ki bi želeli ponovno slišati, kako se »zagrabi dan« in ohrani delovna vnema.

Pogovor z gostjama bo povezovala dr. Mojca Ramšak.