15. Vzporednice med slovensko in hrvaško etnologijo 2018

16. maj 2018

Slovensko etnološko društvo in Hrvaško etnološko društvo že od leta 1981 prirejata skupne posvete z naslovom Vzporednice med slovensko in hrvaško etnologijo z namenom razpravljati o aktualnih etnoloških vprašanjih in izmenjevati izkušnje iz obeh držav. Tokratne, že 15. po vrsti, so posvečene nesnovni kulturni dediščini med prakso in registri.

15. Vzporednice med slovensko in hrvaško etnologijo: Nesnovna dediščina med prakso in registrom Slovenski planinski muzej Mojstrana, 23.—26. 5. 2018

15. Vzporednice med slovensko in hrvaško etnologijo tokrat posvečene nesnovni dediščini med prakso in registri

Udeleženci bodo v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani med 23. in 26. majem lahko prisluhnili 45 etnologom in drugim strokovnjakom iz Slovenije in Hrvaške, ki bodo osvetlili poglede stroke, nosilcev in politike na nesnovno dediščino in njeno varovanje pod okriljem Unesca, razpravljali o ozaveščanju o dediščini, o vlogi muzejev pri njenem ohranjanju in reprezentaciji ter o razmerju med kulturno dediščino na terenu in v registrih. Posvet bo v sredo, 23. maja, ob 18h, uvedel pogovor o nesnovni kulturni dediščini in njenem ohranjanju v lokalni skupnosti in registrih, namenjen predvsem domačinom. Slovesno odprtje Vzporednic bo v četrtek, 24. maja, ob 9h, ob organizatorjih pa ga bodo počastili predstavniki Ministrstva za kulturo, Urada slovenske nacionalne komisije za Unesco, Alpske konvencije in projekta Alpfoodway (Interreg Območje Alp). V četrtek popoldne in petek, 25. maja, bodo udeleženci prisluhnili referatom, v soboto, 26. maja, pa se bodo ob pravkar minulem prvem Svetovnem dnevu čebel podali po poti nesnovne dediščine čebelarstva.

Letošnje Vzporednice obeležujejo 10-letnico slovenskega podpisa Unescove Konvencije o varovanju nesnovne dediščine, zato se je obema etnološkima društvoma pri pripravi posveta pridružil Slovenski etnografski muzej kot Koordinator varstva nesnovne kulturne dediščine, v organizaciji pa sodelujeta tudi Gornjesavski muzej Jesenice in ZRC SAZU v sklopu projekta Alpfoodway. Posvet je del Evropskega leta kulturne dediščine, njegov častni pokrovitelj pa je Urad Slovenske nacionalne komisije za Unesco.

Programski in organizacijski odbor posveta:

• Alenka Černelič Krošelj, Slovensko etnološko društvo
  • Saša Poljak Istenič, SED Slovensko etnološko društvo