Delovna skupina za Slovence zunaj meja RS

Naloge in cilji:

Delovna skupina za Slovence zunaj RS posveča pozornost etnologiji in etnološki dediščini Slovencev zunaj RS (v zamejstvu in izseljenstvu). Sodeluje s strokovnjaki, z ljubitelji in zbiralci; pomaga reševati nekatere konkretne pobude v zvezi z ohranjanjem, dokumentiranjem in raziskovanjem etnološke dediščine; promovira in popularizira etnološko vedo in njeno uporabnost. Organizira etnološke večere, strokovna in znanstvena srečanja in posvetovanja, razvija publicistično dejavnost.

Opravljeno delo:

SED je od svojega nastanka povezovalo strokovnjake in ljubitelje iz Slovenije, zamejstva in izseljenstva, v svojem strokovnem delu (posvetovanja, srečanja, objave) je upoštevalo tudi način življenja in kulturo Slovencev zunaj Republike Slovenije.

Od leta 2003 delovno skupino vodi Katalin Munda Hirnök.

Odmevnejši dosežki v tem obdobju:

Serija znanstvenih posvetov in strokovnih ekskurzij v sodelovanju z različnimi ustanovami in društvi iz sosednjih držav (leta 2001 v Italiji, leta 2002 na Madžarskem, leta 2003 na Koroškem, leta 2004 na Štajerskem v Avstriji in leta 2005 na Hrvaškem).

Rezultati prvih treh posvetovanj so objavljeni v zborniku Odstrta dediščina. Etnološko delo in muzejske zbirke Slovencev v Italiji, na Madžarskem in v Avstriji (2003); prispevki s posveta na Štajerskem so objavljeni v zborniku Etnološka dediščina in kulturna podoba štajerskih Slovencev/Ethnologisches Erbe und Kulturkreis der steirischen Slowenen (2005); referati s posveta o Slovencih na Hrvaškem so objavljeni v zborniku Slovenci na Hrvaškem – dediščina in sedanjost (2006).

Etnološka večera: predstavitev dokumentarnega filma »… San sanju, de pride an dan …« o beneškoslovenskih izseljencih v Belgiji in pogovor z avtorico Martino Repinc (2006); Slovenci v Laškem (2007).

Aktualno:

Delovna skupina je v svoj dvoletni program uvrstila projekt Etnologija obmejnih regij. V okviru omenjenega projekta v letu 2008 načrtujemo strokovno srečanje SED s kolegi etnologi iz ustanov oziroma društev, ki se v sosednjih državah ukvarjajo z etnološko problematiko. Predvideni cilji projekta: nadaljevanje in poglabljanje sodelovanja med SED in sodelujočimi akterji v preteklih projektih; sistematično vključevanje etnološke problematike obmejnih regij v slovensko etnologijo.

Vodja delovne skupine za Slovence zunaj Republike Slovenije
dr. Katalin Munda Hirnök
katalin.hirnok@guest.arnes.si

Člani delovne skupine se menjajo glede na posamezno dejavnost.