Delovna skupina za muzeologijo

Delovna skupina za muzeologijo je strokovno delovno telo Slovenskega etnološkega društva (SED), ki združuje etnologe, zaposlene v slovenskih muzejih in muzejih v zamejstvu. Člani se povezujejo zaradi strokovnega druženja in izmenjave informacij o sodobnih dogajanjih v etnološki in muzeološki znanstveni vedi.  Skupaj z ostalimi sekcijami SED v širši javnosti posredujejo vedenje o različnih aplikativnih izrazih etnološkega značaja.

Delovna skupina za etnološko muzeologijo se je  v zadnjih letih pod vodstvom mag. Tite Porenta usmerjala predvsem v evidentiranje muzejskih zbirk etnološkega značaja, ki delujejo izven pristojnosti matičnih muzejev kot ljubiteljske, privatne ali društvene zbirke. Tita Porenta je to delovno področje nadgradila z delovno skupino za ljubiteljsko dejavnost. Etnologi – muzealci, predvsem iz pokrajinskih muzejev, ki stik z društvom potrebujemo predvsem zaradi stika s strokovnim dogajanjem v centru, pa moramo svojo vlogo v društvu do neke mere na novo konsolidirati.

Pri tem sta vzpostavljata predvsem dva problema: težave z delovanjem v društvu SED, ki jih imajo nekateri etnologi-muzealci, saj se udejstvovanje v društvenem življenju ponekod ne šteje kot strokovno delo in ponoven premislek o nalogah  muzejske etnologije in njeni širši družbeni vlogi prav prek stika z ljubiteljsko etnologijo in zbirkami na terenu.

V letu 2008 čaka delovno skupino naloga  aktivne povezave etnologov – muzealcev prek spletne strani SED, ki se ponovno vzpostavlja, potrebno pa bi bilo  tudi pripraviti neformalno srečanje na tematiko etnologija v muzejih in zbirkah 21. stoletja.

Vodja: Magda Peršič

magda.persic@guest.arnes.si