Delovna skupina za etnografski film

Cilj Delovne skupine za etnografski film (DESF) je interesno, strokovno, znanstveno in projektno povezovanje članov in članic SED na področju vizualne antropologije in etnografskega filma. V DSEF dejavno delujemo dr. Naško Križnar, Miha Peče, Nadja Valentinčič Furlan, dr. Sarah Lunaček in Miha Poredoš, pri organizaciji večjih dogodkov pristopijo tudi drugi člani in članice SED.

Ena od glavnih dejavnosti delovne skupine je organizacija mednarodnega festivala Dnevi etnografskega filma / Days of Ethnographic Film, ki poteka v sodelovanju z Inštitutom za slovensko narodopisje pri ZRC SAZU in Slovenskim etnografskim muzejem. DSEF predlaga kandidate za Plakete Nika Kureta, ki jih Slovensko etnološko društvo podeljuje za pomembne prispevke k razvoju vizualne antropologije in etnografskega filma v Sloveniji.

Delovna skupina sodeluje pri dejavnostih s področja vizualne antropologije in vizualne etnografije v slovenskem in mednarodnem prostoru. Daje pobude za skupne projekte, posvete in konference, diskusije in etnološke večere. Spremlja smernice razvoja vizualne antropologije in etnografskega filma doma in po svetu ter sodeluje z domačimi in tujimi strokovnjaki in strokovnjakinjami. Slovensko vizualno etnografijo in antropologijo predstavlja na mednarodnih posvetih, v projektih in publikacijah. Skrbi za prenos novih spoznanj in praktičnih znanj s področja vizualne antropologije v Slovenijo, za izobraževanje o vizualni antropologiji ter za popularizacijo vede in etnografskega filma.

Člani in članice delovne skupine objavljamo v rubriki Etnografski film v Glasniku SED, v domačih in mednarodnih strokovnih in znanstvenih revijah, vključeni smo tudi v dejavnosti mednarodnih strokovnih organizacij.