Etnološki večer Etnologija in digitalna humanistika

24. 4. 2014

Vabljeni na

ETNOLOŠKI VEČER

v četrtek, 24. aprila 2014,

ob 19.00, v upravni hiši SEM

Etnologija in digitalna humanistika

Informacijska tehnologija, splet, digitalni arhivi, mobilne aplikacije, odprti dostop, avtorske pravice, interoperabilnost … To je le nekaj bolj poudarjenih izrazov ali tem, ki so danes aktualne za etnologe in antropologe, ki pri svojem delu uporabljajo informacijska orodja in storitve ali pa se spoprijemajo s situacijami, ki jih ta orodja bistveno določajo. Čeprav so te teme predmet številnih razprav, tako splošnih kot strokovnih, jih je bilo v slovenski etnologiji le malo. Eno redkih možnosti za to bo nudila naslednja številka Glasnika Slovenskega etnološkega društva, ki jo urejata Mihaela Hudelja in Barbara Sosič. Namenjena je pregledu sedanjega stanja in pogledom na dokumentacijo v etnologiji, pri kateri se ob sistematičnem urejanju gradiva brezpogojno srečujemo z informacijsko tehnologijo. Tudi zaradi tega smo se odločili, da ob izidu tematske številke pripravimo poseben etnološki večer, posvečen srečanjem informatike in etnologije.

Glavnino sporeda bo sestavljala predstavitev konkretnih projektov v etnologiji, ki hkrati uporabljajo informacijsko tehnologijo v najširšem pomenu besede ali temeljijo na njej (več o posamičnih projektih si lahko preberete v prilogi). Menimo, da so nekateri med njimi premalo poznani, tudi samim etnologom, zato je pomembno, da so vsi zainteresirani ustrezno informirani. Večer bi radi sklenili z odprto razpravo o posamičnih aktualnih vprašanjih, upamo, da tudi s pomočjo občinstva. Zanima nas predvsem, katere so glavne težave in morebitne prioritete, cilji ali mogoče smeri razvoja sodelovanja med etnologi in informatiki.

Gostje večera bodo dr. Saša Poljak Istenič, dr. Špela Ledinek Lozej in doc. dr. Drago Kunej.

Večer in pogovor bodo vodili Mihaela Hudelja, Miha Peče in Barbara Sosič.

Dogodki

Trenutno ni napovedanih dogodkov.