Strokovna ekskurzija v Idrijo - Vabilo in informacije

20. maj 2014

Mestni muzej Idrija je danes v Sloveniji strokovno prepoznavna institucija. Je velik in majhen obenem, prav gotovo pa je v primerjavi z drugimi slovenskimi muzeji izjemen. Poslanstvo našega muzeja je že več kot 60 let kontinuirana skrb za premično kulturno dediščino na območju Idrijskega in Cerkljanskega. Naše posebnosti se izražajo v pozorni skrbi za ohranjanje in predstavljanje bogatega gradiva tehniške dediščine idrijskega živosrebrovega rudnika, partizanskega gibanja in z njim povezane zdravstvene dejavnosti v Partizanski bolnici Franja ter etnoloških značilnostih tega prostora, kot so idrijska čipka in cerkljanski laufarji. V zadnjih letih smo aktivno sodelovali pri vpisu Idrije in Almadéna z dediščino živega srebra na Unescov Seznam svetovne dediščine ter vpisu enote Klekljanje idrijske čipke v Register žive kulturne dediščine RS. Z razstavo »Idrijska čipka, brezčasna klekljana mojstrovina« smo na povabilo Veleposlaništva RS pri Svetem sedežu lansko leto gostovali v Rimu, trenutno pa je razstava na ogled v Kraški hiši v Repnu v Italiji. Prav tako smo lani pripravili scenarij in posneli etnološki film »Z nitjo povezane«, ki je bil lepo sprejet na Dnevih etnografskega filma v Ljubljani marca 2014. Film si boste lahko ogledali na strokovni ekskurziji, na kateri boste izvedeli še kaj več o našem delu.

Lepo vabljeni!

Strokovno vodstvo:
Ivana Leskovec
Mirjam Gnezda Bogataj
Milojka Magajne

Program:

7.30 – Zbor pred SEM
7.45 – Vožnja v Idrijo
9.00 – Prihod v Mestni muzej Idrija na gradu Gewerkenegg, kjer nas bo sprejela dir. Muzeja, Ivana Leskovec
9.30 – Ogled stalne razstave Pet stoletij rudnika in mesta Idrija in razstave Idrijska čipka, z nitjo pisana zgodovina  (cca. 1 ura) in ogled novega etnološkega filma Z nitjo povezane, predstavljenega na letošnjem DEF (pol ure)
11.00 – Voden sprehod po mestu in ogled idrijske rudarske hiše (cca. 1,5 ure)
13.00 – Kosilo v gostilni Gačnk v Logu
15.00 – Ogled obnovljene Partizanske bolnice Franja (cca 1,5 ure)
16. 30 – Cerkno, ogled stalne in občasne razstave v Cerkljanskem muzeju. Po razstavnih prostorih nas bo vodila vodja muzeja, Milojka Magajne.
18.00 – Zaključek strokovne eksurzije in pot domov

Cena avtobusnega prevoza in kosila, preračunana na 20 oseb, je 30,00 €.

Prijave sprejemamo v pisarni SED (info@sed-drustvo.si, zora.slivnik@gmail.com) ali po tel. 031 714 405, do četrtka, 29. 5. 2014

TRR SED: SI56 0208 3001 6028 646 (Idrija, re