Strokovna ekskurzija v mitično pokrajino Vurberka, Ptujske Gore in Boča

9. oktober 2014

Vabilo na strokovno ekskurzijo 25. 10. 2014 v mitično pokrajino Vurberka, Ptujske Gore in Boča

Lanskoletni Murkov nagrajenec za življenjsko delo, zasl. prof. dr. Zmago Šmitek, nam bo odstrl eno od poglavij iz svojega obsežnega raziskovalnega cikla o mitološkem izročilu Slovencev. Ob tem bo prikazano, kako je tradicionalno ljudsko izročilo lahko zapisano v pokrajino, s katero se povezuje v celoto.

Pot nas bo vodila v najjužnejši del Slovenskih goric, kjer se na levi obali Drave, med mestoma Maribor in Ptuj, dviga osupljiv grad Vurberk. Z njegovih zidov se odpira razgled na širno Dravsko polje in še dlje, do Ptujske Gore in Boča. Vizualne meje te pokrajine so enake krogu razprostranjenosti številnih ljudskih pripovedi, ki jim je osnovni motiv prav grad in vse, kar je bilo povezano z njim.

Program:
Zbor pred SEM ob 7.45
Odhod ob 8.00
Vožnja po AC proti Mariboru
Vožnja skozi Zg. Duplek, Sp. Duplek do Hrastovca
Vurberk (postanek)
Ptujska gora (postanek)
Kosilo v gostišču Majolka v Jurovcih
Ogled in pokušina vin v Vidovi kleti v Vidmi
Studenice (postanek)
Boč (v primeru lepega vremena)
Slovenska Bistrica – Ljubljana (vrnitev v večernih urah)

Organiziran bo avtobusni prevoz. Cena prevoza, kosila in pokušine vin je 30,00 € (za člane s plačano članarino), sicer pa 35,00 €, preračunano na 30 oseb; če nas bo manj, je cena 35 €, za tiste brez plačane članarine pa 40,00 €. Študenti plačajo enako kot člani SED.

Prijave sprejemamo v pisarni SED (info@sed-drustvo.si, zora.slivnik@gmail.com) ali po tel. 031 714 405, in sicer do srede, 22. 10. 2014. Prosimo, da morebitno odjavo sporočite pravočasno (najpozneje do 23. 10. 2014), sicer je ne moremo upoštevati.

Stroške poti poravnajte do 23. 10. 2014 na
TRR SED: SI56 0208 3001 6028 646 (Ptuj, referenca 03 2014)

Vljudno vabljeni!

Spletne povezave: