Strokovna ekskurzija v Benečijo

16. maj 2016

Vabimo vas, da se nam v soboto, 4. 6. 2016, pridružite na rajži Slovenskega etnološkega društva po Benečiji. Na strokovni ekskurziji si bomo ogledali pet zbirk kulturne dediščine v Nadiških dolinah: pod Matajurjem (na Vartači in v Mašerah), na Čarnem Varhu in v Bijačah. Vse zbirke so bile urejene v čezmejnem projektu »ZBORZBIRK: Kulturna dediščina v zbirkah med Alpami in Krasom«* (http://zborzbirk.zrc-sazu.si/), predmete pa so zbrali domačini. Med potjo po hribovskih vaseh in grapah Beneške Slovenije se nam bodo pridružili številni gostje; v spremstvu domačinov in njihovih pripovedi bomo poleg muzejskih zbirk spoznali tudi druge znamenitosti in posebnosti krajev, v katerih se bomo ustavili. Ob lepem vremenu bomo uživali ob čudovitih razgledih, imeli priložnost slišati zven nadiških govorov, občudovali bomo kamnito arhitekturo vasi, marsikoga bo morda pretresla zapuščenost in propadanje teh krajev. Benečijo bomo okusili tudi kulinarično. Dan, poln doživetij in občutkov, bomo zaključili z Etnološkim večerom v prostorih Inštituta za slovensko kulturo v Špetru.

Cena ekskurzije z avtobusnim prevozom je 38 € za člane SED s plačano članarino, za člane z neplačano članarino in ostale udeležence 43 €. Cena je preračunana na 20 oseb.
V ceno je vključen avtobusni prevoz (Ljubljana–Idrija–Livek–Benečija–Nova Gorica–Ljubljana) in kosilo s pijačo na turistični kmetiji.
Za oglede muzejskih zbirk so zaželeni prostovoljni prispevki (1–2 €) za posamezno zbirko, kar ni vključeno v ceno.

Program bomo prilagajali okoliščinam.
Prosimo vas, da znesek poti poravnate pred odhodom na TR SED: SI56 0208 3001 6028 646, sklic (referenca) 00 0003 (Benečija)

Prijave sprejemamo do 31. 5. 2016 v pisarni SED, na info@sed-drustvo.si ali na tel. št. 051 726 007 (Zora).

Strokovno vodstvo:
dr. Mojca Ravnik