Strokovna ekskurzija Pot miru

22. april 2016

Vabimo vas, da se nam pridružite na strokovni ekskurziji »Pot miru«, ki ga bomo organizirali v počastitev spomina na žrtve in udeležence prve svetovne vojne in trpljenje, ki ga je vojna vihra prinesla tamkajšnjim prebivalcem, Slovencem in drugim udeležencem vojne.

Ekskurzijo smo pripravili s pomočjo Fundacije Pot miru iz Kobarida ter v sodelovanju s Tolminskim muzejem (z muzejsko svetnico, etnologinjo Karlo Kofol) in pisarno SED.

DATUM EKSKURZIJE: sobota, 7. 5. 2016

SMER VOŽNJE:

Ljubljana−Rateče−Kranjska Gora−Trbiž (It.)−Predel−Log pod Mangartom−Bovec−Kobarid−Jelenov breg pod Matajurjem−Tolmin−Nova Gorica - Ljubljana.

PROGRAM:

6.45 − Zbor pred SEM

7.00 − Odhod iz Ljubljane (vmes kratek postanek)

9.15 − Prihod v Log pod Mangartom in ogled Štolna (kjer je manjša razstava o Logu pod Mangartom, vhod v rudniški jašek Štoln in začetek Poti miru) ter bližnjega avstro-ogrskega vojaškega pokopališča. Vodil nas bo Peter Mlekuž, predsednik turističnega društva Log pod Mangartom

10.30−12.45: v Kobaridu obisk Info centra Poti miru, ogled interaktivne razstave o Poti miru in dveh razstav na temo soške fronte.

13.15 − vožnja proti Turistični kmetiji Jelenov breg pod Matajurjem (http://www.jelenov-breg-pod-matajurjem.si/ [1])

13.10–15.10 kosilo na kmetiji

15.30 − tisti, ki radi pešačite, se boste po kosilu iz Avse, kjer je turistična kmetija, odpravili do Livka (cca 15 min. hoje) in po neprometni cesti proti Livškim Ravnam in muzeju na prostem Kolovrat, kjer boste počakali na avtobus.

15.30 – vožnja do muzeja na prostem Kolovrat (1.000 m nad morjem), ki je za muzejem na prostem Sabotin druga najbolj obiskana točka na Poti miru. Po želji bomo vodeni pohod po muzeju na prostem podaljšali (komur ne bo do hoje, se lahko prej vrne na parkirišče in uživa v razgledih, ki jih ponuja Kolovrat)
(http://www.potmiru.si/slo/promocijski-material [2];
http://www.potmiru.si/slo/muzej-na-prostem-kolovrat [3]).

16.30−17. 00: vožnja proti Tolminu

17.00 – v Tolminu ogled Tolminskega muzeja (Razstava: Človek in vojna) in nemške kostnice, sprehod mimo sotočja Soče in Tolminke (hoja 1,5 ure do 45 minut). Del poti se bomo peljali z avtobusom.

Vodstvo bo prevzela Karla Kofol, kustosinja Tolminskega muzeja.

20.00 − povratek v Ljubljano okoli 22.00 ali malo pozneje.

Cena ekskurzije z avtobusnim prevozom je 40,00 € ZA ČLANE SED S PLAČANO ČLANARINO, za člane z neplačano članarino in druge udeležence 45,00 €. Cena je preračunana na 20 oseb. Če nas bo več, bo cena nekoliko nižja.

V ceno je vključen avtobusni prevoz (Ljubljana−Tolmin−Nova Gorica−Ljubljana), vodenje (dva vodiča) po Kolovratu, kosilo na TK, ogled razstave Človek in vojna ter nemške kostnice. Program bomo prilagajali glede na okoliščine.

Prosimo vas, da stroške ekskurzije pred odhodom poravnate na TR SED:
SI56 0208 3001 6028 646, sklic (referenca) 00 0002

Prijave sprejemamo do 3. 5. 2016 v pisarni sed: info@sed-drustvo.si ali na tel. št: 051 726 007 (Zora).