Strokovna ekskurzija na Koroško

4. maj 2017

Strokovna ekskurzija na Koroško Celovec–Kostanje–Rož
sobota, 20. 5. 2017

Rajža nas bo vodila v Celovec, ki je bil v petdesetih letih 19. stoletja z ustanovitvijo Mohorjeve družbe središče slovenske književnosti. Seznanili se bomo z delovanjem slovenskih ustanov v prostorih Mohorjeve družbe. Ob vodenem sprehodu po Celovcu se bomo ustavili tudi pri spominskih obeležjih žrtvam druge svetovne vojne.
Na rajži proti Kostanjam se bomo peljali po nekdanji severni meji slovenskega etničnega območja, ki se je v zadnjem stoletju močno skrčilo. Etnološki muzej Kostanje je v kraju, kjer danes deluje najsevernejše slovensko društvo, imenovano po slovenskem bukovniku Andreju Schusterju – Drabosnjaku (1768–1825), ki je živel na bližnjih Drabósinjah. Nato se bomo spustili v dolino in se peljali skozi Rož, med drugim skozi Šentjakob, ki je v začetku 19. stoletja zaradi številnih ljudskih pevcev in bukovnikov slovel kot »male slovenske Atene« in od koder izhaja gimnazijski profesor, izdajatelj literarnih revij in jezikoslovec Anton Janežič (1828–1869).
Iz Sveč izhaja rodbina Einspielerjev; duhovnika Andreja Einspielerja (1813–1888) so zaradi njegovih dejavnostih v politiki in časnikarstvu imenovali tudi »oče koroških Slovencev«.

 7.00: Zbor pred SEM
 8.45: Kožentavra/Kirschentheuer, kjer nas na parkirišču Badesee Ratz pričaka g. Nužej
Tolmajer, predsednik Slovenskega narodopisnega inštituta Urban Jarnik
 9.00: Celovec
 9.15–9.45: Slovenski narodopisni inštitut Urban Jarnik: pozdravni nagovor in predstavitev - mag. Martina Piko-Rustia; predstavitev Mohorjeve družbe in ustanov v njej - Nužej Tolmajer
 10.00–11.30: sprehod po Celovcu – vodstvo Nužej Tolmajer
 11.30–12.50: vožnja iz Celovca ob severnem obrežju Vrbskega jezera skozi Krivo Vrbo/Krumpendorf, Poreče/Pörtschach in Šmartin na Dholici/St. Martin am Techelsberg na Kostanje/Köstenberg.
 Postanek v Šmartinu in ogled cerkve, kjer so l. 1981 odkrili stenske slikarije s slovenskimi napisi.
 13.00–14.15: kosilo v gostilni Gröblacher na Kostanjah
 14.30–16.00: ogled Etnološkega muzeja, vodstvo DI Ernst Dragaschnig in mag. Uši Sereinig
 16.00–16.45: vožnja s Kostanj skozi Vrbo/Velden in Rož (Rožek/Rosegg, Šentjakob/St. Jakob, Podgorje/Maria Elend) v Sveče/Suetschach (27 km)
 16.45–19.00: ogled Sveč, Goršetove galerije in vrta slovenskih koroških ustvarjalcev ter ogled vaškega kovaškega muzeja. Vodstvo in predstavitev mag. Zala Breitfuss-Inzko in g. Marija Inzko.
Sveče: ogled nekdanje pekarne, kjer zdaj sestri Weiss izdelujeta naravno milo http://www.duo-kunsthandwerk.eu/kaernten_sl/detail/217 in www.seifereiweiss.at.
Šentjanž: postanek v Kulturnem in komunikacijskem centru K & K
 20.00: odhod proti Kožentavri/Kirschentheuer in Ljubelju
 21.30: prihod v Ljubljano
Cena rajže s kosilom 40,00 € za člane SED, za nečlane ter tiste brez plačane članarine (za leto 2017) pa 45,00 €
TR SED: SI56 0208 3001 6028 646 (sklic: 00 2017),
Namen: ekskurzija 2/17, LJBASI2X
Prijave sprejemamo na e-naslov (zora.slivnik@gmail.com) ali po tel. 051 726 007 do 18. 5. 2017

Strokovno vodstvo:
Nužej Tolmajer, l. r.
mag. Martina Piko Rustia, l. r.
mag. Uši Sereinig, l. r.
Ernst Dragaschnig, l. r.