Strokovna ekskurzija na Koroško

12. april 2010

Biseri naše kulturne krajine;

Ogled znamenj in manjših spomenikov na Ravnah na Koroškem, v Pliberku in Črni na Koroškem.

Strokovno ekskurzijo bomo izvedli septembra 2010!

V sodelovanju ustanov »Kärntner Bildungswerk«, Slovenskega narodopisnega inštituta Urban Jarnik, Koroškega pokrajinskega muzeja in Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE v Mariboru, je nastal evropski projekt z naslovom »Biseri naše kulturne krajine – Juwelen unserer Kulturlandschaft«, ki je bil prvič predstavljen javnosti 19. maja 2009, v Kulturnem domu v Pliberku kot del evropske razstave »Moč slike«. Projekt je predstavljen v obliki potujoče razstave, ki je že potovala na Ravne na Koroškem, v Radlje ob Dravi, Celovec, na Prevalje in v Vrbo ob Vrbskem jezeru.
Glavni cilj evropskega projekta je predstavitev manjših spomenikov in njihovega kulturnozgodovinskega pomena na posebni spletni strani. K manjšim spomenikom prištevamo: kapele, križeve pote, znamenja, križe, kultne in pravne spomenike, pomnike, spomenike s področja obrti, kmetijstva in industrije, fasadne ornamente, vrelce in vodnjake. Spletna stran je odprta platforma za vse, ki se zanimajo za manjše spomenike: vsak lahko v podatkovno bazo prispeva digitalne fotografije in kratke opise spomenikov in kulturne dediščine. Pri tem so še zlasti zanimive zgodbe o nastanku ali pomenu spomenikov, ljudskih pripovedi in legend.
Naslov spletne strani je: www.kleindenkmaeler.at.

Program; sobota, 17. april 2010

9.00 Koroški pokrajinski muzej (pristopijo Karla Oder, Martina Piko-Rustia, Uši Sereinig in Andreja Šipek)

Ogled izbranih spomenikov na Ravnah na Koroškem.

Nadaljevanje poti z Raven na Koroškem v Pliberk.

Ogled kulturnih spomenikov v Nonči vasi, Čirkovčah, Dobu, Vogrčah, Rinkolah in na Blatu.

12.30 Kulturni dom Pliberk / Bleiburg (sprejem in možnost za kavo in prigrizek)

Ogled kulturnih spomenikov v mestu Pliberk.

Nadaljevanje poti iz Pliberka v Črno na Koroškem.

14.00 Ogled etnološke zbirke in spomenikov v Črni na Koroškem

16.00 Kosilo

Cena avtobusnega prevoza s kosilom (brez pijače)  je 40,00EUR (cena je preračunana na 20 udeležencev).
Znesek nakažite na transakcijski račun SED : SI56 0208 3001 6028 646 (sklic 00 –300),  najkasneje do 14. aprila 2010.
V primeru, da bo prijav premalo, bomo prisiljeni ekskurzijo odpovedati, prispela nakazila pa bomo v tem primeru vrnili.