Ta spletna stran uporablja piškotke. Z brskanjem po strani se strinjate z našo izjavo o Piškotkih.Sprejmi in zapri

Strokovna ekskurzija Industrijska dediščina Mežiške doline in etnološki večer

19. november 2015

Industrijska dediščina Mežiške doline

 in 

ETNOLOŠKI VEČER

 28. 11. 2015

Letos mineva 350 let od uradnega začetka rudarjenja v zgornji Mežiški dolini. Rudarstvo je v dolini pod Peco pustilo močan pečat, in to ne le v okolju in stavbarstvu, temveč tudi v ljudeh. Ob tem visokem jubileju vas vabimo na strokovno ekskurzijo in etnološki večer v Mežiško dolino.

Smer vožnje:

Ljubljana–Ravne na Koroškem–Mežica–Žerjav–Mežica–Ravne na Koroškem–Ljubljana

Ob večjem številu zainteresiranih lahko organiziramo prevoz prek Celja (v obe smeri). Prosimo, sporočite željo ob prijavi.

 

Program:

6:45 – Zbor pred SEM

7:00 – Odhod

9:00 – Prihod na Ravne na Koroškem, kjer se nam bo pridružil Tadej Pungartnik, nadaljevanje vožnje do Mežice

9:20 – Turistični rudnik in muzej Podzemlje Pece v Mežici, odmor za kavo

9:45 – Ogled rudnika:

a)      Ogled rudnika z vlakom

b)      Ogled rudnika s kolesom

Udeleženci ekskurzije lahko izberejo med dvema načinoma ogleda: klasični ogled rudnika z vlakom (10 €/osebo) ali ogled rudnika s kolesom (18 €/osebo). Izbrani način ogleda udeleženci navedejo ob prijavi na ekskurzijo. Za ogled rudnika potrebujete primerno športno obutev. Temperatura v rudniku je 10 ᵒC. V ceno kolesarjenja je všteta tudi izposoja čelade z naglavno svetilko.

12:10 – Odhod proti Žerjavu

12:20 – Ogled tovarne MPI Reciklaža (nekdanja topilnica svinca) in podjetja Gradbeni materiali (nekdanja separacija rude; kulturna dediščina EŠD 9320).

13:50 – Odhod proti Mežici

14:00 – Ogled mestnega jedra Mežice: Osnovna šola Mežica (arhitekt Max Czeike), doprsni kip učitelja in narodopisca Vinka Möderndorferja (kipar Mirsad Begić), spomenik rudarju (kipar Stojan Batič)

14:30 – Kosilo v Gostilni Krebs (cena kosila 9 €/osebo)

16:00 – Odhod na Ravne na Koroškem

16:20 – Koroški pokrajinski muzej, Muzej Ravne na Koroškem: ogled razstave Mati fabrika

17:00 – Etnološki večer: predstavitev monografije

20:00 – Odhod proti Ljubljani

Cena ekskurzije z avtobusnim prevozom je 30 € za člane SED s plačano članarino (za nečlane 35  €), ki si bodo rudnik ogledali z vlakom, in 40 € za člane SED (za nečlane 45 €), ki se bodo po rudniku popeljali s kolesi.

 

V ceno so všeti prevoz v obe smeri, kosilo in ogled rudnika (z vlakom ali s kolesom).

Prijave sprejemamo do 25. 11. 2015 na e-naslov info@sed-drustvo.si ali zora.slivnik@gmail.com in na tel. št. 051 726 007.

Znesek pred odhodom poravnajte na TRR SED SI56 0208 3001 6028 646.

Sklic: 00 2015

 

ETNOLOŠKI VEČER

Mati fabrika, mesto in dom

Mati fabrika je sinonim za Železarno Ravne, podjetje, ki se je razvilo iz Jeklarne grofa Thurna in v petih desetletjih, v obdobju socializma, zraslo iz razmeroma majhnega industrijskega obrata z okrog 350 zaposlenimi in 21.800 ton letne proizvodnje jekla v podjetje, ki je v drugi polovici osemdesetih let zaposlovalo nekaj manj kot 7.000 ljudi in letno proizvedlo do 237.000 ton jekla. Podjetje je zaposlenim dalo socialno varnost, jim omogočilo strokovno napredovanje in družbeno uveljavitev. Z njim se je razvilo tudi mesto Ravne na Koroškem, kjer so zrasla nova blokovska naselja Čečovje, Gramoznica, Javornik, Ob Suhi ter naselja individualnih hiš Na Šancah, Janečah in v Dobji vasi. Značilna poklicna skupina – železarji – je bila nosilka družbenega in kulturnega življenja v mestu, kjer so se dogajale številne kulturne, športne in druge množične prireditve. Njihov način družinskega življenja je bil zaznamovan s podjetjem, ki je vplivalo tudi na njihove šege in na preživljanje prostega časa.

O nastajanju znanstvene monografije Mati fabrika, mesto in dom bosta govorili avtorica dr. Karla Oder in urednica Knjižnice Glasnika SED dr. Heleno Rožman.