Strokovna ekskurzija na Koroško

2. september 2010

Biseri naše kulturne krajine;

Ogled znamenj in manjših spomenikov na Ravnah na Koroškem, v Pliberku in Črni na Koroškem.

V sodelovanju ustanove »Kärntner Bildungswerk«, Slovenskega narodopisnega inštituta Urban Jarnik, Koroškega pokrajinskega muzeja in Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije v Mariboru je nastal evropski projekt z naslovom »Biseri naše kulturne krajine – Juwelen unserer Kulturlandschaft«, ki je bil prvič predstavljen javnosti 19. maja 2009 v Kulturnem domu v Pliberku kot del evropske razstave »Moč slike«. Projekt je predstavljen v obliki potujoče razstave, ki je že potovala na Ravne na Koroškem, v Radlje ob Dravi, Celovec, na Prevalje in v Vrbo ob Vrbskem jezeru.

Glavni cilj evropskega projekta je predstavitev manjših spomenikov in njihovega kulturnozgodovinskega pomena na posebni spletni strani. K manjšim spomenikom prištevamo: kapele, križeve pote, znamenja, križe, kultne in pravne spomenike, pomnike, spomenike s področja obrti, kmetijstva in industrije, fasadne ornamente, vrelce in vodnjake. Spletna stran je odprta platforma za vse, ki se zanimajo za manjše spomenike: vsak lahko v podatkovno bazo prispeva digitalne fotografije in kratke opise spomenikov in kulturne dediščine. Pri tem so še zlasti zanimive zgodbe o nastanku ali pomenu spomenikov, ljudskih pripovedi in legend.

Naslov spletne strani je: www.kleindenkmaeler.at.

Program

9.00 Koroški pokrajinski muzej (pristopijo Karla Oder, Martina Piko-Rustia, Uši Sereinig in Andreja Šipek)

Ogled izbranih spomenikov na Ravnah na Koroškem.

Nadaljevanje poti z Raven na Koroškem v Pliberk.

Ogled kulturnih spomenikov v Nonči vasi, Čirkovčah, Dobu, Vogrčah, Rinkolah in na Blatu.

12.30 Kulturni dom Pliberk / Bleiburg (sprejem in možnost za kavo in prigrizek)

Ogled kulturnih spomenikov v mestu Pliberk.

Nadaljevanje poti iz Pliberka v Črno na Koroškem.

14.00 Ogled etnološke zbirke in spomenikov v Črni na Koroškem

16.00 Kosilo

Cena avtobusnega prevoza s kosilom (brez pijače)  je 40,00EUR preračunano na 20 oseb.

Plačajte na račun SED : SI56 0203 3001 6028 646 (sklic 00 –300) ali osebno na avtobusu

V kolikor ne bo dovolj prijav ekskurzija odpade!

Mag. Martina Piko-Rustia

Mag. Karla Oder