Predstavitev knjige Etnološko konservatorstvo in varstvo dediščine na Slovenskem na Gorjušah

24. maj 2014

Festival alpskega cvetja v sodelovanju s Slovenskim etnološkim društvom in vabita na
predstavitev nove knjige z naslovom Etnološko konservatorstvo in varstvo dediščine na
Slovenskem, ki jo je v sklopu obeležitve 100. letnice spomeniškega varstva na Slovenskem izdalo Slovensko etnološko društvo.

V knjigi je uvodoma je pojasnjena zgodovina vključevanja etnologije v spomeniško varstvo, trinajst avtorjev pa v nadaljevanju predstavlja izbrane primere dobrih praks obnovljenih kulturnih spomenikov in kulturne dediščine na območju sedmih Območnih enot Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Med njimi je predstavljen tudi Knofelnov stan na Spodnjem Goreljku kot primer obnove edinega stanu v Bohinjskih planinah, ki je v javni lasti. Obnova je potekala v sodelovanju Občine Bohinj in odgovorne konservatorke ZVKDS OE Kranj, višje konservatorke Saše Roškar, ki bo v Zoisovi hiši na Gorjušah predstavila potek obnove stanu.

Zbornik je izšel v Knjižnici Glasnika Slovenskega etnološkega društva, avtorji so etnologi
konservatorji, zaposleni na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije in člani Delovne skupine etnologov konservatorjev. Urednica zbornika je dr. Mojca Tercelj Otorepec.

Vljudno vabimo na predstavitev, ki bo v Zoisovi hiši na Gorjušah v torek, 27. maja 2014 ob
19.30.

Predstavitev se bo ob 20.30 nadaljevala z otvoritvijo razstave izdelkov otroške delavnice in
koncertom Moškega pevskega zbora Franc Urbanc v sklopu 8. Mednarodnega festivala
alpskega cvetja.

Knjigo lahko kupite na sedežu Slovenskega etnološkega društva (v prostorih Slovenskega etnografskega muzeja, Metelkova 2, 1000 Ljubljana) v času uradnih ur (vsak četrtek od 11.00 do 13.00), v primeru dogovora preko info@sed-drustvo.si je nakup mogoč tudi ostale dni.