Predstavitev zbornika Etnološko konservatorstvo in varstvo dedišcine na Slovenskem - v Železnikih

18. september 2014

Muzej Železniki - Javni zavod Ratitovec in Muzejsko društvo Železniki vas v sodelovanju s
Slovenskim etnološkim društvom vljudno vabijo na predstavitev zbornika Etnološko konservatorstvo in varstvo dediščine na Slovenskem, ki bo v galeriji Muzeja Železniki v petek, 3. oktobra 2014, ob 18.00 uri.
Zbornik obeležuje stoletnico konservatorske službe na slovenskih tleh, ki je visoki jubilej praznovala v letu 2013. V knjigi je uvodoma pojasnjena zgodovina vključevanja etnologije v spomeniško varstvo. V nadaljevanju sledijo prispevki konservatorjev etnologov, ki delujejo na sedmih območnih enotah Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Predstavljeni so izbrani primeri dobrih praks obnovljenih kulturnih spomenikov iz vseh območij Slovenije. Med njimi je predstavljena tudi poplavna obnova spomeniško zaščitenega naselja Železniki, ki je potekala med leti 2009 in 2011 po hudi naravni nesreči v letu 2007. Predstavila jo bo Damjana Pediček Terseglav, odgovorna konservatorka območne enote ZVKDS Ljubljana.
Zbornik je izšel v Knjižnici Glasnika Slovenskega etnološkega društva, avtorji so etnologi
konservatorji, zaposleni na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije in člani Delovne
skupine etnologov konservatorjev. Urednica zbornika je dr. Mojca Tercelj Otorepec.