Predstavitev Priročnika za varovanje premične kulturne dediščine v muzejih na prostem

2. april 2010

Ogled Muzeja solinarstva v Sečovljah in predstavitev Priročnika za varovanje premične kulturne dediščine v muzejih na prostem avtorice mag. Polone Sketelj.

• ob 11. uri:  dobimo se  pred vhodom v Muzej solinarstva
  • (vhod je desno za slovenskim mejnim prehodom Sečovlje pred mostom čez reko Dragonjo, zato za ogled potrebujete osebni dokument)
  • ogled Muzeja solinarstva (vodi Uroš Hribar)
  • ob 12.30 uri: odmor
  • ob 13. uri:  predstavitev  Priročnika za varovanje premične kulturne dediščine v muzejih na prostem avtorice mag. Polone Sketelj
  • razgovor

Priročnik za varovanje premične kulturne dediščine v muzejih na prostem je nastal na pobudo Ministrstva za kulturo Republike Slovenije (MK) in z namenom, da ob pomanjkanju normativov in standardov za delovanje muzejev na prostem vsaj delno prispeva k enovitejšemu varovanju premične kulturne dediščine v muzejih na prostem pri nas in da bi se z v njem napisanimi napotki dosegle trajne in tesnejše oblike sodelovanja med muzeji na prostem, strokovnimi ustanovami, lokalnimi skupnostmi in MK.

Priročnik je namenjen predvsem vsem skrbnikom omenjenih zbirk, posredno pa tudi tistim, ki skrbijo za predmete zunaj muzejev in si prizadevajo za trajnejše in učinkovitejše varovanje muzejskega gradiva.

Pripravo priročnika je Ministrstvo za kulturo zaupalo Slovenskemu etnografskemu muzeju oziroma muzejski svetovalki mag. Poloni Sketelj, ki ima bogate izkušnje pri delu s skrbniki (ljubitelji) muzejskih zbirk in posamezniki, ki so v Slovenskem etnografskem muzeju iskali odgovore na vprašanja, kako ravnati z dediščino.

S podobnimi vprašanji se že od leta 2004 ukvarja tudi Delovna skupina za ljubitelje etnologije pri Slovenskem etnološkem društvu, ki povezuje strokovnjake s področja etnologije in posamezne ljubitelje etnologije v želji, da bi skupaj ohranili čim več slovenske etnološke kulturne dediščine in jo predstavili tako domači kot tuji publiki. Priročnik boste brezplačno prejeli na predstavitvi.

Program Delovne skupine za ljubitelje etnologije pri SED letos začenjamo v Pomorskem muzeju »Sergej Mašera« Piran oziroma Muzeju solinarstva v Sečovljah, ki nam je prijazno ponudil svoje gostoljubje.

Prijave za skupni avtobusni prevoz sprejemamo pisno na naslov Slovensko etnološko društvo, Metelkova 2, 1000 Ljubljana ali po elektronski pošti info@sed-drustvo.si najpozneje do petka, 2. aprila 2010.
Avtobusni prevoz bomo organizirali za najmanj 20 udeležencev; cena prevoza je 17,00 €.

Predstavitev bomo izvedli v sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzejem in Muzejem "Sergej Mašera" Piran.