Poziv k oddaji prispevkov za tematski sklop Tradicija in kondicija medicinske antropologije v Sloveniji v Glasniku SED 57 / 1-2 2017

3. avgust 2016

K sodelovanju vabimo raziskovalke in razikovalce, ki se na področju kulturne / socialne antropologije in etnologije posvečajo ter prevprašujejo teme, povezane z zdravjem, boleznimi in zdravljenji. Z zaokroženim tematskim sklopom želimo raziskovalce spodbuditi k oddaji tematsko raznovrstnih ter teoretsko ter metodološko izvirnih prispevkov z medicinskoantropološkega področja.

Utemeljitev: Medicinska antropologija ali antropologija zdravja, zdravljenj in bolezni je pomembna kulturnoantropološka disciplina: teme, povezane z družbenim kontekstualiziranjem, odzivanjem ter soočanjem z (ne)zdravjem in zdravljenjem predstavljajo ustaljeno tradicijo antropološkega zanimanja, hkrati pa gre za zelo dinamično, hitro spreminjajoče se raziskovalno področje.

Čeprav v Sloveniji nimamo akademskega ali medicinskoantropološkega raziskovalnega centra, ki bi deloval kot spodbujevalec pogljobljenega znanstvenega razmisleka in razpravljanja, aktualnega odzivanja v javnostih ter povezovanja (na ravni raziskovalnih skupin ali/in različnih disciplin), je na tem raziskovalnem področju vseeno opaziti vrsto posameznic in posameznikov, ki se kontinuirano posvečajo medicinskoantropološkim temam. Kljub znanstvenemu doprinosu posameznih raziskav pa je - gledano s ptičje perspektive - opazna raziskovalna razpršenost, finančna nestabilnost izobraževalnih in raziskovalnih programov ter individualnost oziroma intelektualna osamljenost raziskovalcev in raziskovalk.

Namen: Pod krovnim tematskim plaščem medicinske antropologije oziroma antropologije zdravja, zdravljenj in bolezni je namen tematskega sklopa:

• združiti in razgrniti sodobne etnografske raziskave raznolikih teoretskih ozadij, metodoloških prijemov in geografskih opredelitev,
  • dregniti v različne samoumevnosti ter spodbuditi kritične premisleke o položaju in znanstveno-raziskovalni "kondiciji" medicinske antropologije pri nas,
  • prispevati k prevpraševanju ter vzpostavljanju strokovne terminologije na področju medicinske antropologije v slovenskem jeziku,
  • spodbujati antropološko, etnološko in interdisciplinarno sodelovanje ter diskusije s tega področja.

Navodila za pripravo prispevkov: v prilogi

Rok oddaje prispevkov: 30. 11. 2016