Poletna delavnica Pripovedi v prostoru doline zgornje Kolpe in Čabranke

21. junij 2016

Spoštovane kolegice in kolegi, minilo je leto dni od poletne delavnice v kateri smo pripravili razstavo o fotografih Šafarjih v dolini Kolpe, v prejšnjih letih etnografsko zbirko kmetijskega orodja v Bezgovici nad Osilnico, pa tisto na Travi, prej smo raziskovali še marsikaj drugega. V lanskem letu so se nam na terenu poleg strokovnjakov iz muzeja v Kočevju pridružili tudi iz muzeja v Reki.

V letošnjem poletju v sklopu projektov delovne skupine za ljubitelje etnologije pri Slovenskem etnološkem društvu in Etnološke zbirke Palčava šiša, s sodelovanjem Muzeja Kočevja, Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, Društva Osilniška dolina in Slovenskega kulturnega društva Gorski Kotar, upamo pa tudi na sodelovanje Nacionalnega parka Risnjak, organiziramo raziskovalno delavnico, v kateri bomo iskali pripovedi, ki so vezane na prostor doline proti izviru Kolpe in njegove naravne značilnosti. Že prve raziskave pripovedi v prostoru v lanskem letu, ki bodo predstavljene mednarodni strokovni javnosti junija, so dale zanimive rezultate. Vsako leto pa je stalnica tudi raziskovanje kakega od dodatnih objektov stavbne dediščine v dolini in starih poti, s pridobljenimi informacijami pomembno dopolnjujemo vedenje o tem področju. Letos bomo pripravljali še panoje za razstavo ob desetletnici delovanja Etnološke zbirke Palčava šiša.

Delavnica bo potekala v času od sobote, 13. avgusta do sobote, 20. avgusta in bo povezana tudi z dogodki in večernimi predavanji, ki se bodo odvijala v vasi Plešce na Hrvaškem, kjer bo naš sedež.

Hodili bomo večinoma po terenu Nacionalnega parka, obiskovali prebivalce Hrvatskega in Osilnice, ki so hodili po svojih opravkih višje ob Kolpi, ter manjših naselij nad njimi, zbirali zgodbe, se pogovarjali z domačini o nekdanjih dejavnostih,  izvajali avdio-vizualna snemanja narečnega pripovedovanja (govori na obeh straneh doline so od lanskega leta vpisani v registra nesnovne dediščine obeh držav - RS in RH) ter povedane zgodbe kar najbolj natančno umeščali v naravni prostor in analizirali povezave. Spoznavali bomo ostanke kulturne dediščine, mitologije v prostoru... Verjamemo, da bomo poleg številnih pripovedi zapisanih v »Okamnelem možu« (zbirka Glasovi), našli še marsikatero novo.

Člani SED in ostali iz oddaljenejših krajev, ki bodo sodelovali na delavnici, lahko prespijo v Plešcih na Hrvaškem (pribl. 15,00 €/osebo na dan z zajtrkom), za študente je na voljo tudi brezplačno prenočišče. Na teren se bomo vozili skupaj z avtom, prostora je za šest sopotnikov. Več informacij lahko dobite pri Marku Smoletu, tel. 041 744 828.

Ob in po delavnici SED, ki bo obsegala terensko delo od 9. do 17. ure, imamo vsak večer ob 18. uri različne spremljevalne prireditve: predavanja, pekovsko in plesno delavnico, filmske projekcije, literarni večer. Vsak od udeležencev se tudi predstavi s svojimi izkušnjami. V soboto, 20. avgusta od 9. ure naprej delavnico zaključimo s celodnevno prireditvijo: udeležimo se pohoda na Sveto Goro z dnevom odprtih vrat kulturne dediščine v Zamostu in Plešcih, vaškega sejma in večerne prireditve na pleškem trgu. Na vse zgornje prireditve ste udeleženci delavnice s prijatelji, znanci in družinami lepo vabljeni. O natančnejšem programu boste še obveščeni.

Cena delavnice, na kateri bo poskrbljeno za kosila, je 20,00 € za člane SED s plačano članarino za leto 2016, za ostale in nečlane pa 30,00 €.Ostale stroške (spanje in zajtrk, večerja, prevoz) plača vsak udeleženec sam. Iz Plešc in nazaj bo vsak dan organiziran brezplačni prevoz za sedem udeležencev.

Študentke in študenti, ki bodo delo opravljali kot študijsko prakso, so oproščeni plačila kotizacije, krijejo pa stroške nastanitve, prehrane (razen kosila) in prevoza. Ker tokrat pri delavnici sodeluje s sofinanciranjem tudi Urad RS za Slovence v zamejstvu in po svetu obstaja možnost, da študentom pokrijemo del stroškov prevoza in bivanja. Za možnost brezplačne nastanitve se lahko dogovorite z Markom Smoletom.

Posebno vabljene študentke in študentje iz Slovenije in Hrvaške!

Vse informacije so dostopne pri Marku Smole, tel. +386 41 744 828, s katerim se je potrebno pred prijavo dogovoriti o možnostih vaše udeležbe.

Kotizacijo plačajte na TRR SED (SI56 0208 3001 6028 646 - reference 00 900). Prijave sprejemamo do zapolnitve prostih mest oz. do srede, 28.7. 2016, na naslov: info@sed-drustvo.si (Ana Zupančič +386 31 714 405).