Okrogla miza (Po)ustvarjanje plesne dediščine

9. oktober 2014

Vabljeni na okroglo mizo (Po)ustvarjanje plesne dediščine, ki bo v torek, 14. oktobra 2014, ob 18. uri v Slovenskem etnografskem muzeju

Vsebina okrogle mize:
Na tokratni okrogli mizi bo beseda tekla o (po)ustvarjanju predvsem plesne dediščine. Ker se je v času finančne krize pojavil tudi nekoliko bolj zaostren dialog civilne iniciative s pristojnim Ministrstvom za kulturo, se je tako v strokovnih krogih kot pri nevladnih organizacijah pojavilo vprašanje, kako pristopati k plesnemu (po)ustvarjanju v bodoče. Plesna in druge (po)ustvarjalne dejavnosti se kažejo kot ene tistih kulturnih področij, ki so tekom zadnjih let postale popolnoma marginalizirane in sistemsko odrinjene iz področja kulturne politike in financiranja.  Pojavljajo se celo tendence, da bi folklorni umetnosti vzeli status umetniško – kreativne dejavnosti, folklorne skupine pa povsem odrezane od možnosti nadaljnjega razvijanja deklarirali  kot nekreativne muzeje t. i. ljudskega izročila. Pri tem se postavlja vprašanje, ali ime folklorna umetnost sploh še možnost svojega obstoja v obstoječem kulturnem modelu? Polega tega sodobni (po)ustvarjalni  pristopi folklornih skupin odpirajo še številna druga vprašanja o tem, kako (po)ustvarjati, kakšna je današnja vloga (po)ustvarjalcev (plesne) dediščine in kako naj bi k temu pristopala tudi država.
Gostje večera bodo Tomaž Simetinger, Anita Matkovič, dr. Saša Poljak Istenič in Tjaša Ferenc Trampuš.
Okroglo mizo bo povezovala Ana Eterović.