Okrogla miza Aktualno: Vidiki avtentičnosti pri ohranjanju dediščine

3. junij 2014

Okrogla miza Aktualno: Vidiki avtentičnosti pri ohranjanju dediščine, v sredo, 11. junija 2014, ob 18. uri v Slovenskem etnografskem muzeju.

Letošnja okrogla miza iz cikla Aktualno bo ponudila soočanje pogledov na pedagoške in andragoške dejavnosti, ki se izvajajo pri poskusih ohranjanja in revitalizacije dediščine. Na posvetu Interpretacije dediščine jeseni 2013 je bil problematiziran primer, ali v ohranjanje oziroma obujanje določene šege ali znanja vključevati tiste, ki v določenem obdobju izvajanja te dejavnosti niso bili prisotni in kako vključevanje novih akterjev vpliva na »življenje« dediščine. Izkazalo se je, da so mnenja o tem znotraj stroke lahko tudi diametralno nasprotna, zato se nam zdi potrebno, da odpremo širšo razpravo, ki bo pokazala, ali moramo poglede na to znotraj stroke poenotiti ali lahko različni pogledi tudi sobivajo. Predvsem se nova vprašanja odpirajo ob nastajanju Registra žive dediščine, kjer pa je nujno, da je pristop poenoten, ker je register lahko le tako kredibilni akter pri ohranjanju dediščine.

Vabljene gostje:
-      doc. dr. Marija Klobčar, Glasbenonarodopisni inštitut ZRC SAZU
-      dr. Saša Poljak Istenič, Inštitut za slovensko narodopisje ZRC SAZU
-      Jelka Pšajd, Pomurski muzej Murska Sobota
-      dr. Helena Rožman, Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki
-      dr. Nena Židov, Slovenski etnografski muzej

Okroglo mizo bosta povezovali mag. Marjetka Balkovec Debevec in Anja Serec Hodžar.

Prosimo, da vabilo posredujete vsem, ki bi jih vsebina okrogle mize utegnila zanimati oziroma se aktivno vključujejo v pedagoške in andragoške dejavnosti ali v interpretiranje dediščine.