Ogled Čebelarskega centra na Lukovici

15. marec 2016

Letos v Sloveniji potekata vsaj dva odmevna projekta, ki sta povezana z našim delom na različnih področjih, predvsem pa s trajnostnim razvojem in čebelarstvom. To sta razglasitev Ljubljane kot zelene prestolnice Evrope 2016 in promocija razglasitve 20. maja za mednarodni dan čebel.
Čeprav slovenska etnologija  še ne premore poglobljene monografske raziskave o čebelarstvu, pa vse etnološke sinteze kot tudi posamezna dela naših kolegov pričajo, da smo  etnologi s čebelarsko temo tesno  povezani tako kot raziskovalci čebelarske tradicije, kot skrbniki javnih zbirk panjskih končnic ter druge premične in nepremične čebelarske dediščine, kot so npr. čebelnjaki, v zadnjem letu pa poteka tudi postopek za vpis pašnega čebelarstva v register nesnovne kulturne dediščine. Med nami je tudi kar nekaj etnologov, ki se ljubiteljsko ukvarjajo s čebelarstvom.
Od jeseni 2014 na pobudo  Čebelarske zveze Slovenije poteka zelo intenzivna akcija za razglasitev 20. maja za mednarodni dan čebel pri Organizaciji združenih narodov (OZN, ki jo vodi Ministrstvo RS za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.  Če bo Slovenija pri tem uspešna,  bo poleg slovenskega športa to še ena izjemna promocija za našo državo, ki bo nudila precej možnosti tudi za etnologe.  Zakaj 20. maj? 20. maja 1734 je bil na Breznici pri Bledu rojen naš največji čebelar Anton Janša, ki je kasneje postal prvi strokovni učitelj čebelarstva na Dunaju.  Ta dan je Slovenija v času vse večje ogroženosti čebel in tudi naše avtohtone vrste, kranjske sivke,  predlagala za obeležitev svetovnega dneva teh pomembnih žuželk, ki oprašujejo večino rastlin, od česar je odvisen tudi obstoj človeštva.

Slovenski čebelarji so se organizirali v svoje stanovsko društvo že leta 1897. Leto kasneje so začeli izdajati svoj časopis Slovenski čebelar, ki ga neprekinjeno od tedaj beremo še danes.  Leta 2002 so v Lukovici zgradili svoj dom, pri čemer je sodelovala tudi naša kolegica konservatorka dr. Mojca Tercelj Otorepec.

Zato vas v  soboto, 19. marca 2016,  ob 9.uri vabimo na ogled Čebelarskega centra na Lukovici, ki ga bosta »od zunaj« predstavila dr. Mojca Tercelj Otorepec, »od znotraj« pa tajnik ČZS , g. Anton Tomec. Po ogledu se bomo skupaj fotografirali pred »selfi-steno« in v imenu SED podali izjavo in podporo 20. maju kot mednarodnemu dnevu čebel.
Za ogled čebelarskega centra bomo prispevali  3 EUR na osebo.
Čebelarski temi bo posvečena tudi letošnja delavnica Interpretacije etnološke dediščine, ki jo bomo po poti urbanega čebelarstva po Ljubljani izvedli jeseni v sodelovanju z mag. Marjeto Keršič Svetel in Maruško Markovčič.
Prijave sprejemamo v pisarni SED (info@sed.drustvo.si ali zora.slivnik@gmail.com) ali po telefonu 031 714 405 do četrtka 17. 3. 2016. Kdor potrebuje prevoz iz Ljubljane, naj sporoči, da se še pravočasno uskladimo.