Ta spletna stran uporablja piškotke. Z brskanjem po strani se strinjate z našo izjavo o Piškotkih.Sprejmi in zapri

Mednarodna poletna delavnica Dediščina ob starih tovorniških poteh v prostoru doline zgornje Kolpe in Čabranke, od Brod Moravic do Loške doline

12. junij 2017

V sklopu projektov delovne skupine za ljubitelje etnologije pri Slovenskem etnološkem društvu in Etnološke zbirke Palčava šiša, ob sodelovanju Pokrajinskega muzeja Kočevje, Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, Društva Osilniška dolina, Slovenskega kulturnega društva Gorski Kotar, Udruge Turanj iz Brod Moravic in še koga, organiziramo poletni tabor v Plešcih. Letos bomo večino časa posvetili narečnim pripovedim in stavbni dediščini ob stari tovorniški poti, ki je pred stoletji povezovala dva nekdaj pomembna žitna trga: Brod Moravice v Gorskem kotarju na hrvaški strani in Lož na kranjski. Beležili bomo razlike in podobnosti ustnih izročil v lokalnih govorih in iskali značilnosti stanovanjskih stavb, nekdanjega načina življenja ljudi na obeh koncih poti ter na prostoru doline Kolpe in Čabranke med njima.
Delavnica bo potekala v času od sobote, 12. avgusta do sobote, 19. avgusta in bo povezana z večernimi dogodki, delavnicami, projekcijami in predavanji, ki se bodo odvijala v vasi Plešce na Hrvaškem, kjer bo naš sedež, a tudi na Padovem, v Brod Moravicah in še kje drugje.
Hodili bomo po terenu, obiskovali prebivalce na obeh straneh Kolpe, spoznavali organizacijo in izdelovali arhitekturne posnetke starejših stanovanjskih stavb, zbirali zgodbe v prostoru, se pogovarjali z domačini o nekdanjih dejavnostih, izvajali avdio-vizualna snemanja narečnega pripovedovanja (govori na obeh straneh doline so od lanskega leta vpisani v registra nesnovne dediščine obeh držav - RS in RH) ter povedane zgodbe kar najbolj natančno umeščali v naravni prostor in analizirali povezave.
Spoznavali bomo ostanke kulturne dediščine, starih mitologij v prostoru... Dva dveva bomo preživeli na terenu v Brod Moravicah, kjer bomo tudi prespali, in se vračali preko Kostelskega prostora v dnevu njihovega največjega slavja – Velikega šmarna.Dan bomo preživeli tudi z domačini v vaseh Loške doline.
Člani SED in ostali iz oddaljenejših krajev, ki bodo sodelovali na delavnici, lahko prespijo v Plešcih na Hrvaškem (pribl. 15,00 €/osebo na dan z zajtrkom), za študente je na voljo brezplačno prenočišče. Na teren se bomo vozili skupaj z avtom, prostora je za šest sopotnikov. Več informacij lahko dobite pri Marku Smoletu, tel. 041 744 828.
Ob in po delavnici SED, ki bo obsegala terensko delo od 9. do 17. ure, imamo vsak večer različne spremljevalne prireditve, ki se jih udeležuje tudi ostala javnost: predavanja, pekovsko in plesno delavnico, filmske projekcije, literarni in pripovedni večer... Vsak od udeležencev se tudi predstavi s svojimi izkušnjami. V soboto, 19. avgusta od 9. ure naprej delavnico zaključimo s celodnevno prireditvijo: udeležimo se pohoda na Sveto Goro z dnevom odprtih vrat kulturne dediščine v Zamostu in Plešcih, vaškega sejma in večerne prireditve na pleškem trgu. Na vse zgornje prireditve ste udeleženci delavnice s prijatelji, znanci in družinami lepo vabljeni. O natančnejšem programu boste še obveščeni.
Cena delavnice, na kateri bo poskrbljeno za kosila, je 25,00 € za člane SED s plačano članarino za leto 2016, za ostale in nečlane pa 30,00 €. Ostale stroške (spanje in zajtrk, večerja, prevoz) plača vsak udeleženec sam. Iz Plešc in nazaj bo vsak dan organiziran brezplačni prevoz za sedem udeležencev.
Študentke in študenti, ki bodo delo opravljali kot študijsko prakso, so oproščeni plačila kotizacije, krijejo le stroške nastanitve in prevoza. Ker tokrat pri delavnici sodelujeta s sofinanciranjem projektov Palčave šiše tudi Urad RS za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Grad Čabar obstaja možnost, da študentom pokrijemo večji del stroškov prevoza, prehrane in bivanja. Za možnost brezplačne nastanitve in vsega ostalega se lahko dogovorite z Markom Smoletom.
Posebno vabljene študentke in študentje iz Slovenije in Hrvaške ter iz zamejstva!
Vse informacije so dostopne tudi na spletni strani SED: www.sed-drustvo.si ali pri Marku Smole, tel. +386 41 744 828, s katerim se je potrebno pred prijavo dogovoriti o možnostih in pogojih vaše udeležbe.
Kotizacijo plačajte na TRR SED (SI56 0208 3001 6028 646 - reference 00 900).
Prijave sprejemamo do zapolnitve prostih mest oziroma do petka, 25.7. 2017, na naslov: info@sed-drustvo.si (Stanka Glogovič +386 31 714 405). Priporočamo čim prejšnjo prijavo.