Ta spletna stran uporablja piškotke. Z brskanjem po strani se strinjate z našo izjavo o Piškotkih.Sprejmi in zapri

Etnološko-muzeološka delavnica SED, Urejanje etnografske zbirke v gradu Turn, Breznik pri Dragatušu

9. avgust 2016

Spoštovane kolegice in kolegi, v sklopu projektov delovne skupine za ljubitelje etnologije pri Slovenskem etnološkem društvu že nekaj let sodelujemo pri  urejanju  zasebnih etnografskih zbirk. V zadnjih letih smo pomagali pri evidentiranju predmetov v Zg. Dupljah, Nedelici, Gašparcih, postavljali smo zbirke v Loškem Potoku, na Travi v Dragarski dolini, Bezgovici nad Osilnico… V letošnjem letu bomo s skupnimi močmi, ob sodelovanju Zavoda Putscherle iz Stare Cerkve in etnologinje Anite Matkovič, pomagali urediti zbirko našega člana Pavleta Adama, ki bo postavljena v kleti delno razvaljenega gradu Turn pri Dragatušu. 

 Grad Turn z etnografsko zbirko družine Adam čaka pomoči etnologov, da odpre svoja vrata širši javnosti… 

Zbirka obsega žitne skrinje, kmetijsko, rokodelsko in vinogradniško orodje, orodje za predelavo lanu in konoplje, vključno s statvami, ter ostalo hišno opremo in orodjem. Večino predmetov je uporabljala njihova družina in omogočajo vpogled v kmetijske in rokodelske dejavnosti tega dela Bele krajine. Gre za lesene in lončene predmete, delno z železnimi deli. Predmete bomo pregledati in razdelili v sklope, transportirali do gradu, jih očistili in impregnirali z osnovnimi zaščitnimi sredstvi. Predmete bomo postavili v pregledno etnografsko zbirko.

Delavnica bo potekala v času od petka, 2.septembra popoldne, do nedelje, 4 septembra popoldne. Delo bo potekalo na lokacijah domačije v Dragatušu in na gradu Turn.

Člani SED in ostali iz oddaljenejših krajev, ki bodo sodelovali na delavnici, lahko prespijo brezplačno na provizoričnih ležiščih na domačiji v Dragatušu ali v šotoru, ki bo za ta namen postavljen na grajskem dvorišču. Potrebujete spalno vrečo in podlogo. Zahtevnejši si lahko poiščete prenočišče npr. v Gostišču Župančičev hram, kakem kmečkem turizmu ali drugod. Za kosilo in večerjo bodo poskrbeli pri Adamovih.

Delavnico lahko združite z ogledom okolice gradu in bližnjih naselij - tam mimo vodi Grajska pot, lahko raziščete Krajinski park Lahinja in še kaj.

Cena delavnice, na kateri bo poskrbljeno za prehrano med delom, je 10,00 € za člane SED s plačano članarino za leto 2016, za ostale in nečlane pa 20,00 €. Ostale stroške (spanje) plača vsak udeleženec sam, če se ne dogovori za ponujene možnosti pri Adamovih.

Študentke in študenti, ki bodo delo opravljali kot študijsko prakso, so oproščeni plačila kotizacije, krijejo pa stroške prevoza do Dragatuša.

 

Vse informacije so dostopne tudi na spletni strani SED: www.sed-drustvo.si ali pri Marku Smole, tel. +386 41 744 828, s katerim se je potrebno pred prijavo dogovoriti o možnostih vaše udeležbe.

Kotizacijo plačajte na TRR SED (SI56 0208 3001 6028 646 - reference 00 900). Prijave sprejemamo do srede, 31.8. 2016, na naslov:info@sed-drustvo.si (Ana Zupančič +386 31 714 405).

 

 

Delovna skupina za ljubitelje                                                      Predsednica SED

mag. Marko Smole                                                                         Anja Serec Hodžar, l.r.

 

 

Potek delavnice:

petek, 2.9. ob 16:00 uri: zbor pri domačiji Adamovih v Dragatušu 4; uvod v delavnico, koncept načrtovane zbirke, osnovna navodila, ogled predmetov in prostora v gradu; priprava na delo, ločevanje in čiščenje predmetov; srečanje z domačini
sobota, 3.9.od 8:00 do 18:00: sortiranje, čiščenje in zaščita predmetov, postavljanje zbirke, priprava predstavitvenih besedil; srečanje z domačini
nedelja, 4.9. od 8:00 do 15:00:  čiščenje in zaščita predmetov, postavljanje zbirke, priprava panojev; po zaključku popoldanski ogledi okolice.

Opozorilo: udeležba na lastno odgovornost; udeleženec je dolžan poskrbeti za lastno zaščitno opremo (primerna obuvala, delovna obleka, rokavice in podobno).