Etnološko-muzeološka delavnica SED, Urejanje etnografske zbirke na Gorenjih Poljanah nad Loško dolino

11. april 2017

Spoštovane kolegice in kolegi, v sklopu projektov delovne skupine za ljubitelje etnologije pri Slovenskem etnološkem društvu vsako leto sodelujemo pri urejanju zasebnih etnografskih zbirk. V zadnjih letih smo pomagali pri evidentiranju predmetov v Zg. Dupljah, Nedelici, Gašparcih, postavljali smo zbirke v Loškem Potoku, na Travi v Dragarski dolini, Bezgovici nad Osilnico, na gradu Turn pri Dragatušu … V letošnji pomladi bomo, ob sodelovanju Javnega zavoda Snežnik, Društva ljubiteljev gradu Snežnik in domačinov iz Loške doline, pomagali urediti zbirko našega člana Jureta Kordiša, ki bo postavljena v že pripravljenih prostorih skednja na Gorenjih Poljanah.

Gorenje Poljane so mali gorski zaselek na kraškem terenu pod cerkvijo Sv. Andreja na pribl. 1000 mnm. Pri romarski cerkvi je bila domnevno rimska utrdba v sklopu Claustre alpium iuliarum, v bližini celo prazgodovinsko naselje, od nje je odličen razgled od Risnjaka preko Snežnika, Nanosa, Hrušice, vse do Julijskih Alp …, do tja vodi iz doline označena planinska pot.

Bodoča zbirka obsega različne predmete: od notranje opreme, do orodja kmečke delavnice, kmetijsko obdelovalnega in predelovalnega orodja… Gre za kakih dvesto do tristo lesenih, lončenih in kovinskih predmetov, ki jih je potrebno očistiti in impregnirati z osnovnimi zaščitnimi sredstvi. Prostore bomo počistili in pripravili za postavitev. Predmete bomo pregledali in razdelili v sklope ter postavili v pregledno etnografsko zbirko. Na podlagi informacij lastnika in domačinov bomo pripravili krajša predstavitvena besedila na dveh ali treh plakatih in zloženki. Vse to smo že večkrat delali na podobnih zbirkah.

Delavnica bo potekala v času od petka, 21. aprila popoldne, do nedelje, 23. aprila popoldne. Delali bomo na domačiji na Gorenjih Poljanah, tam bomo tudi bivali - Turizem Jure.

Člani SED in ostali iz oddaljenejših krajev, ki bodo sodelovali na delavnici, lahko prespijo brezplačno na domačiji. Potrebujete le spalno vrečo. Za prehrano, pijačo in vodenje po Poljanah bo poskrbel Jure.

Delavnico lahko združite z ogledom Loške doline in gradu Snežnik – v nedeljo popoldne se bomo družno odpravili na oglede z lokalnim turističnim vodnikom, spoznali staro zgodovino doline, žagarstvo in furmanstvo, grad Snežnik. Obiskali bomo tudi Grajski punkt, prireditve na pristavah gradu Snežnik (če datum prireditve ne bo prestavljen) in še kaj.

Cena delavnice, na kateri bo poskrbljeno za prehrano med delom, je 10,00 € za člane SED s plačano članarino za leto 2017, za ostale in nečlane 20,00 €. Stroške prevoza krije vsak udeleženec sam. SED bo omogočil nekaj brezplačnih mest za prevoz iz Ljubljane.

Študentke in študenti, ki bodo delo opravljali kot študijsko prakso, so oproščeni plačila kotizacije, krijejo le stroške prevoza, če se ne dogovorijo drugače.

Vse informacije so dostopne tudi na spletni strani SED: www.sed-drustvo.si ali pri Marku Smole, tel. +386 41 744 828, s katerim se je potrebno pred prijavo dogovoriti o možnostih vaše udeležbe.

Kotizacijo plačajte na TRR SED (SI56 0208 3001 6028 646 - reference 00 900). Prijave sprejemamo do srede, 19.4. 2017, na naslov: info@sed-drustvo.si (Stanka Glogovič +386 31 714 405).

Potek delavnice:

• pričetek v petek, 21. aprila, ob 17:30 uri (predstavitev dela SED, ogled Gorenjih Poljan, zbiranje podatkov o življenju v zaselku in domačiji, spoznavanje…),

• sobota, 22. aprila od 8. ure do večera – čiščenje, impregnacija, zaščita predmetov, groba postavitev večjih kosov, priprava predstavitvenih besedil in plakatov, okolica

• nedelja, 23. aprila od 8. ure – zaključna priprava predmetov, razmestitev, izdelava plakatov, zaključevanje… popoldne ob pribl. 15. ali 16. uri javna otvoritev in predaja zbirke, od 16. ure naprej bomo zadevo združili z ogledom Loške doline in obiskom prireditve Grajski punkt v pristavah gradu Snežnik (predstave, glasba, predavanje, presenečenja, kulinarika ) do večernih ur, če slučajno prestavijo prireditev, gremo le na ogled Loške doline in gradu s turističnim vodnikom in domačini.

Opozorilo: udeležba je na lastno odgovornost; udeleženec je dolžan poskrbeti za lastno zaščitno opremo (primerna obuvala, delovna obleka, rokavice in podobno). Lastnik zbirke pokrije stroške prehrane in pijače, delovnega materiala, bivanja in spanja v njegovih prenočiščih v času delavnice (vsak udeleženec naj prinese svojo spalno vrečo in brisačo).