Etnološki večer Izgubljena generacija

20. maj 2014

IZGUBLJENA GENERACIJA: Prostorska razporeditev slovenskih naselij v Furlaniji in vpliv geografije na procese identifikacije ter občutke pripadnosti

Gosta večera bosta Alen Carli, univerzitetni diplomirani politolog iz tržaškega Slivna pri Nabrežini, in prof. Igor Jelen, predavatelj ekonomske in politične geografije na Univerzi v Trstu.

V prvem delu večera bosta gosta spregovorila o že skoraj 1500-letnih stikih med Furlani in Slovenci; kažejo se v številnih italijaniziranih slovenskih toponimih in priimkih slovenskega izvora. Predstavila bosta zgodovino prisotnosti Slovencev v nižinskem delu Furlanije in nastanek slovenskih naselij v Furlaniji ter procese identifikacije. Pomemben razlog, da so prebivalci teh območij razvili specifične mikroidentitete, kot na primer v Reziji, je odsotnost kulturnega centra, ki bi združeval Slovence v regiji.
Gosta bosta v drugem delu predstavila projekt »Interkulture, manjšinski regionalni jeziki: Srečanje z ljudmi, kulturo in tradicijo«, namenjen spoznavanju in ohranjanju slovenskega jezika ter spodbujanju medkulturnega sodelovanja. Pobudo za projekt je dal dr. Mario Canciani, priznani pnevmoalergolog na pediatričnem oddelku videmske bolnice in svetovalec Občine Videm. Od vsega začetka sodeluje s profesorjema Igorjem Jelenom in Alenom Carlijem, vodjema raziskovalnega dela projekta. Alen Carli organizira izlete po Sloveniji in kulturne večere ter v Vidmu vodi tečaj slovenskega jezika, enega najbolj obiskanih tečajev slovenščine v Italiji. Sodelavci projekta poudarjajo zgodovinsko prisotnost slovenskega kmeta v okolici Vidma in s tem prispevajo k Evropi narodov in kultur, jezikov in skupnosti, solidarnosti in državljanstva, idealov svobode, sanj in enakih možnosti, skratka, k Evropi duhovnega napredka. Obudili so tudi nekdanje pobratenje z Mariborom, v okviru katerega so leta 2011 v Vidmu gostili predstavnike mariborskih organizacij, naslednje leto pa so Videmčani gostovali v Mariboru. V letošnjem letu v Mariboru načrtujejo večdnevni tečaj slovenskega jezika.

Večer in pogovor bo vodila doc. dr. Mojca Ravnik.