Etnološki večer z Murkovo nagrajenko mag. Ingo Miklavčič Brezigar

v torek, 6. decembra 2016, ob 18.00,

v upravni hiši SEM

Pogovor z Murkovo nagrajenko mag. Ingo Miklavčič Brezigar

Slovensko etnološko društvo vabi na pogovor z dobitnico letošnje Murkove nagrade za življenjsko delo v etnologiji in kulturni antropologiji mag. Ingo Miklavčič Brezigar.

Inga Miklavčič Brezigar je svojo poklicno pot začela kot konservatorka na takratnem Zavodu za spomeniško varstvo. Leta 1983 se je kot kustodinja etnologinja zaposlila v Goriškem muzeju, kjer je delala vse do upokojitve lansko leto. V magistrski nalogi z naslovom Sociološke predpostavke muzejske predstavitve (na primeru muzejev in muzejskih zbirk v Posočju) (2003) je analizirala sociološki pomen muzejskega dela. Svoje muzejsko delo je v praksi usmerila v tok nove muzeologije ter iskala in udejanjala nove načine dela pri zbiranju materialne, družbene in duhovne kulturne dediščine.

Po letu 1987 se je lotila projekta obnove Trentarskega muzeja, obenem pa je spremljala tudi nastanek Kobariškega muzeja. Leta 1995 je prevzela vodenje vzpostavitve Breginjskega muzeja.

Med njenimi razstavami, ki so obiskovalcem in strokovni javnosti najbolj ostale v spominu, velja omeniti razstavo iz leta 1994 o aleksandrinkah, do tedaj marginalni temi goriške zgodovine. Leta 1998 je postavila razstavo Spomini naše mladosti ali življenje pod zvezdami, pozneje pa še dve tematski razstavi Skrinje na Goriškem (2001) in Pustovanja na Goriškem (2003). Leta 2012 je pripravila razstavo Meščanstvo na Goriškem. Svojo dolgoletno pot v Goriškem muzeju je sklenila leta 2015 z razstavo Industrijska dediščina na Goriškem.

Po mnenju Inge Miklavčič Brezigar mora biti muzej odprta in povezovalna ustanova ter kraj srečanj. S svojim aktivnim delom je na Goriškem sprožila pravcato domoznansko gibanje.