Etnološki večer z Murkovo nagrajenko dr. Ivanko Počkar

ob 17.00,
v Posavskem muzeju Brežice

Pogovor z Murkovo nagrajenko dr. Ivanko Počkar

Ivanka Počkar se je po diplomi iz etnologije in angleškega jezika s književnostjo zaposlila v Posavskem muzeju Brežice. Zaradi njenega celovitega, sistematičnega, zagnanega in izjemno strokovnega dela je Posavje v etnološkem smislu ena najbolj raziskanih slovenskih regij. Ivanka Počkar pri svojem delu posega na vsa področja zanimanja etnologije, širina njenega raziskovalnega polja je izjemna. Hkrati pa je ena tistih slovenskih etnologinj, ki si ozke specializacije spričo narave dela v regionalnem muzeju ne morejo, zaradi svoje predanosti stroki pa nočejo privoščiti.
Iz večjih raziskovalnih sklopov izstopa raziskava načina življenja obrtnikov Dve gasi, dva policaja, sto obrtnikov: Življenje mestnih obrtnikov od sredine 19. stoletja do druge svetovne vojne na primeru Brežic. S prvim raziskovalnim sklopom se prepletajo poklicne in družbene skupnosti: vinogradniško in sadjarsko prebivalstvo, opekarji, kolnarji. O slivarjih na Bizeljskem je leta 1982 pripravila odmevno razstavo in publikacijo. Za raziskavo o nabiralcih premoga Kolnarji – Lovilci in nabiralci naplavljenega premoga v Savi pri Brežicah, po toku navzgor in navzdol, je bila leta 2012 nagrajena z Murkovim priznanjem.
Kot etnologinja svojega poslanstva ne vidi le v zbiranju in ohranjanju etnološke dediščine, saj ta ni sama sebi namen. Teži k povezovanju preteklosti s sedanjostjo, lokalne skupnosti spodbuja k samozavedanju in iskanju lastnih korenin. Vsa njena prizadevanja gredo v smer integracije dediščine v sedanjost in prihodnost.
Dr. Ivanka Počkar je verna naslednica velikih imen slovenske etnologije. Na terenu deluje sistematično kot nekoč terenske ekipe Borisa Orla in pri tem upošteva smernice Matije Murka, naj etnologi način življenja raziskujejo v celoti in v vseh pojavnostih. Zaradi svoje širine, znanja, doslednosti in profesionalnosti uživa velik ugled v lokalni skupnosti, zelo spoštovana in cenjena je tudi med stanovskimi kolegi.
(izvleček iz utemeljitve nagrade)

Pogovor bo vodila dr. Helena Rožman.