Etnološki večer z dokumentarnim filmom iz Pišec 30. maja 2017

Trajanje: 50 minut

Scenarij: Ivanka Zupančič iz gledališke skupine Smeh ni greh iz Pišec

Kamera, ton, montaža in režija: Davor Lipej

Filmsko dogajanje je rekonstrukcija življenja v Pišecah okrog leta 1960. Zgodba se začne tik pred načrtovano trgatvijo, s pripravami vinogradnikov, ki zamakajo sode, in z ženskami, ki pripravljajo hrano. Ob trgatvi se nizajo utrinki, ki se jih igralci spominjajo iz svoje mladosti. Le-ti pravzaprav igrajo sebe v mladih letih. Prikazani so potek trgatve in šege ob njej. Zgodba se sklene v hiši z večerjo po trgatvi.

Osrednje junake upodabljajo člani gledališke skupine Smeh ni greh iz Pišec, ob njih pa nastopa še nekaj krajanov Pišec in Brežic, vsega skupaj okrog 30 igralcev. Ustvarjalci filma so k sodelovanju povabili tudi otroke, tako da je zastopanih več generacij. V skladu z možnostmi so se vsi poskušali vživeti v čas trgatve, z vso potrebno opremo in rekviziti, s hrano, šegami, narečjem in ljudskim petjem. Ekipa je v film vložila veliko truda. Vsi igralci so naturščiki, ki so bili prvič pred kamero. Za snemanje so porabili približno deset snemalnih dni, za montažo pa več deset ur.

Avtor filma Davor Lipej se z videom ukvarja skorajda tri desetletja. Je dolgoletni snemalec in poročevalec za regionalno televizijo, v zadnjih letih pa se intenzivno posveča izdelavi dokumentarno igranih filmov z etnološko tematiko. V zadnjem desetletju je posnel niz filmov v Kapelah (Lupatva 2000, Lupatva 2017, Božični večer), v zadnjih petih letih pa filme Tak ti je tu blu, Čehanje perja in Pišečka bratva. Dokončuje tudi nov film v Kapelah Od setve do žetve. Nekatere filme smo spoznali na festivalu DEF 2016 in na etnoloških večerih SED. Davor Lipej ureja še več spletnih strani in pri njih sodeluje tudi kot fotograf in snemalec. Je urednik video zavihka na brežiški občinski spletni strani, kot zunanji sodelavec in mentor sodeluje s šolami v občini, kot foto-video dokumentarist pa je dejaven v številnih društvih. Prav tako uresničuje različne naročene video projekte.

Pogovor z avtorjem bo vodil dr. Naško Križnar.