Etnološki večer s prejemnikom plakete Nika Kureta dr. Naškom Križnarjem

v upravno hišo SEM,

Dr. Naško Križnar,

prejemnik Plakete Nika Kureta

Na letošnjih Dnevih etnografskega filma so po nekajletnem premoru spet podelili Plaketo Nika Kureta. Prejel jo je nekdanji direktor festivala dr. Naško Križnar, ki je še danes aktiven pri njegovi organizaciji. Nagrajenca smo povabili na pogovor, ki ga bo vodil dr. Roberto Dapit.

Z njim se bomo pogovarjali o njegovem dolgoletnem delovanju na polju vizualne etnologije oz. antropologije. Dr. Naško Križnar v Sloveniji sicer ni bil prvi, ki je razmišljal o etnografskih filmih in vizualnih etnografskih raziskavah, se je pa temu neprekinjeno posvečal od svoje prve zaposlitve v Goriškem muzeju do upokojitve leta 2013, ki jo je dočakal v Avdiovizualnem laboratoriju Inštituta za slovensko narodopisje ZRC SAZU. Z njim se ne bomo pogovarjali le o preteklosti, torej o njegovih dosežkih, pač pa tudi o aktualnem dogajanju v poddisciplini, o etnografskem filmu, vizualnih raziskavah in srečanju vizualnega s kulturno dediščino. Obravnavali pa bomo tudi vprašanja, ki so si jih v še sveži monografiji Vizualna antropologija – osebne izkušnje in institucionalni vidiki postavljali domači in tuji vizualni antropologi.