Etnološki večer o Kočevarjih

15. marec 2016

ETNOLOŠKI VEČER v četrtek, 31. marca 2016, ob 18.00 v upravni hiši SEM

Kočevarji (kočevski Nemci) včeraj in danes

Kočevski Nemci so bili zadnji nemški agrarni priseljenci na Slovenskem. Od 14. stoletja do druge svetovne vojne so poseljevali približno 800 km2 veliko območje na Kočevskem. Njihovo usodo so tragično zaznamovala dogajanja med drugo svetovno vojno, zaradi katerih so se v letih 1941/42 s Kočevskega odselili. Danes so raztreseni po vsem svetu, predvsem v ZDA, Kanadi, Avstriji in Nemčiji, nekaj pa jih je ostalo tudi v Sloveniji.

Po osamosvojitvi Slovenije je nastalo več prispevkov o kočevskih Nemcih, ki so se problematike lotevali predvsem z zgodovinskega vidika, pri čemer je ostalo neraziskano, kaj se je s Kočevarji zgodilo po vojni, kako so se prilagodili življenju v novih domovinah in ali so ohranili oz. še ohranjajo svojo identiteto (kočevarsko narečje, različne šege in navade, odnos do Kočevske itd.).

Na ta vprašanja bo na tokratnem Etnološkem večeru odgovarjala Anja Moric, ki se raziskovanju kočevarske problematike posveča že 15 let, in sicer z antropološkega oz. etnološkega in politološkega vidika. Predstavila bo rezultate raziskave o ohranjanju kočevarske identitete, ki jo je med doktorskim študijem opravila med Kočevarji v Sloveniji, Avstriji, Nemčiji, ZDA in Kanadi. Podatke, pridobljene z opazovanjem, intervjuji in anketnimi vprašalniki, bo dopolnila z izseki iz številnih videoposnetkov, ki so nastali med raziskavo, in nam s tem približala življenje sodobnih kočevarskih skupnosti.