Etnološki večer Na poti v Kamnik

24. februar 2017

Prepletanje etnološkega in folklorističnega raziskovanja: Na poti v Kamnik

Etnološki večer v četrtek, 9. marca 2017, ob 18.00, v upravni hiši SEM

Monografija Na poti v Kamnik prikazuje življenje in ljudsko ustvarjalnost širšega kamniškega območja od konca osemnajstega stoletja do slovenske osamosvojitve, hkrati pa ponuja razmislek o prepletanju etnoloških in folklorističnih raziskovalnih poti. V raziskavi je te poti usmerjalo razkrivanje prepletanj mestnega in podeželskega: monografija prikazuje, kako se je spreminjalo podeželje v stiku z mestom in kako se je spreminjalo mesto, ko so meščani za izražanje narodne samobitnosti potrebovali ljudsko kulturo podeželja. S pomočjo pesmi, ki vključujejo tudi ustvarjalnost v mestu, raziskava razkriva različna družbena razmerja, s tem pa osvetljuje tudi nekatere zgodovinske procese. V teh okvirih opazuje razumevanja Drugega, ki jim sledi tudi v času izrazitih družbenih nasprotij, kot sta vojna in povojni čas, ta razumevanja pa ilustrira s pesemskimi zgledi in z drugim ilustrativnim gradivom, predvsem s fotografijami. S temi ilustracijami bo dopolnjen tudi pogovor, ki ga bo z avtorico dr. Marijo Klobčar usmerjala dr. Mojca Ravnik.