Mednarodna strokovna ekskurzija v Benečijo

1. junij 2013

Slovensko etnološko društvo se je namenilo na ekskurziji obiskati uredništvi Novega Matajurja in Doma iz Čedada, da bi tako še več izvedeli o njihovem delu, načrtih in položaju.

Slovensko etnološko društvo je lani podelilo Murkovi listini uredništvoma Novega Matajurja in Doma iz Čedada za kakovostno vsebino časopisov, ki sta za poznavanje in raziskovanje kulture in načina življenja v Videmski pokrajini izredno pomembna in dragocena (besedili utemeljitev sta bili objavljeni v Glasniku SED št. 52/1,2,3,4, 2012, str. 211–212). Zato smo se namenili na ekskurziji obiskati obe uredništvi, da bi tako še več izvedeli o njihovem delu, načrtih in položaju. V Čedadu bomo obiskali tudi Kulturno društvo Ivan Trinko, ne samo zato, da bi se bolje seznanili z njegovim izredno bogatim založniškim, filmskim, razstavnim in raziskovalnim delom, ampak predvsem zato, da bi počastili spomin na monsinjorja Ivana Trinka, duhovnika, pesnika, pisatelja, filozofa in vsestranskega buditelja narodne zavesti ob 150 letnici njegovega rojstva.

Veseli smo gostoljubne pripravljenosti Kulturnega društva Ivan Trinko, da se vsi skupaj, tudi s predstavniki Novega Matajurja in Doma srečamo pri njih, v prostorih društvenega sedeža v Čedadu. Ob tej priliki želimo spregovoriti tudi o etnološki bibliografiji obeh časopisov, saj smo o tem, da bi jo bilo potrebno narediti, spregovorili v utemeljitvah Murkovih listin. Slovensko etnološko društvo seveda ne more prevzeti te naloge, lahko pa nadaljuje s pobudo zanjo in razmišljanjem o tem, kdo bi se je lahko lotil. O tej témi se bomo pogovarjali s pravimi sogovorniki in na pravem kraju, saj Trinkov koledar redno objavlja tudi »Slovensko bibliografijo videmske pokrajine«.

Sledil bo obisk Inštituta za slovensko kulturo v Špetru, ki promovira, širi in vrednoti jezik, zgodovino in kulturo ter identiteto slovenske skupnosti v Videmski pokrajini.

Po kosilu se bomo odpeljali proti Matajurju. Spotoma se bomo ustavili tudi v Tarčmunu, rojstni vasi Ivana Trinka in obiskali njegovo rojstno hišo z novo spominsko ploščo in grob na pokopališču.

Avtobus nas bo nato pripeljal do koče Rifugio Pelizzo, od koder se bomo podali na hojo (45 min) do »Doma na Matajure«, koče Planinske družine Benečije.

V primeru slabega vremena pa si bomo popoldne ogledali Landarsko jamo in laštro landarske banke v vasi Bijače.

Strokovno vodstvo:

Doc. dr. Mojca Ravnik