Predstavitev zbornika Etnološko konservatorstvo in varstvo dediščine na Slovenskem

22. april 2014

Občina Divača in Razvojni center Divača vas v sodelovanju s Slovenskim etnološkim društvom vljudno vabijo na predstavitev zbornika Etnološko konservatorstvo in varstvo dediščine na Slovenskem, ki bo v dvorani Muzeja slovenskih filmskih igralcev v Škratelnovi domačiji v Divači v torek, 22. aprila 2014 ob 19.00 uri.

Zbornik obeležuje stoletnico konservatorske službe na slovenskih tleh, ki je visoki jubilej praznovala v letu 2013. V zborniku je uvodoma predstavljeno etnološko konservatorstvo in zgodovinski pregled varstva dediščine na Slovenskem. V nadaljevanju sledijo prispevki konservatorjev etnologov, ki delujejo na sedmih območnih enotah Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Predstavljeni so dobri primeri dobrih praks obnovljenih kulturnih spomenikov iz vseh območij Slovenije. Med njimi sta posebej izpostavljeni Škratelnova hiša v Divači ter Nanetova domačija v Matavunu, obe ležeči v občini Divača.

Na tokratni predstavitvi bosta obnovo Nanetove domačije iz Matavuna predstavila Eda Belingar, konservatorska svetovalka ZVKDS, OE Nova Gorica, restavratorske posege ob obnovi pa mag. Andrej Jazbec, restavrator ZVKDS, Restavratorski center.

Vstop je prost.