40. let Slovenskega etnološkega društva - 21. oktobra 2015

Posvet in praznovanje

14. oktober 2015

Slovensko etnološko društvo v letu 2015 praznuje 40 let. Praznovali bomo 21. oktobra 2015 v Slovenskem etnografskem muzeju, ki nam že leta nudi dom. Ob tem prazniku smo si želeli vzeti trenutek za razmislek o tem, zakaj sploh smo in kaj počnemo, kdo smo in od kod jemljemo navdih.

Začeli bomo ob 13. uri s posvetom Pomen stanovskih društev za razvoj stroke in njihova vloga v širši družbi. K sodelovanju smo zato povabili sorodna društva, ki delujejo na področju kulturne dediščine in humanističnih ved, predvsem društva iz širšega slovenskega prostora s statusom društva v javnem interesu na področju kulture oziroma znanosti. Povabilu se je odzvalo šest društev, ki bodo skupaj s Slovenskim etnološkim društvom prevetrili aktualne izzive društvenega življenja. K pogovoru smo povabili tudi Ministrstvo za kulturo in Ministrstvo za znanost, da predstavita svoje poglede na sodelovanje in pričakovanja do društev v javnem interesu na področju kulture in znanosti.

Na posvet vabimo člane vseh društev in druge kolege, da prisluhnete predstavitvam in v razpravi predstavite tudi svoje videnje vloge društev oziroma kaj kot posamezniki in strokovnjaki pričakujete od društev, ki delujejo na vašem področju.

Sledilo bo Praznovanje, slovesnost, na kateri bodo člani društva pokazali, da ne znajo samo raziskovati dediščine, ampak jo tudi živeti. Slavnostna govornica bo izredna članica Slovenske akademije znanosti in umetnosti prof. ddr. Marija Stanonik.

Po slovesnosti, ki se bo začela ob 17. uri, bo priložnost za stisk rok, sproščen pogovor in snovanje idej za nadaljnje delo.

Vabimo Vas, da se nam pridružite 21. oktobra 2015 in preživite z nami prijetno popoldne.

PROGRAM POSVETA*

12.30-13.00 Registracija

13.00-13.20 Tanja ROŽENBERGAR, direktorica Slovenskega etnografskega muzeja Predstavnik Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport Predstavnik Ministrstva za kulturo - Pozdravni nagovori

13.20-13.40 Anja SEREC HODŽAR, Slovensko etnološko društvo - Načini življenja nekega društva

13.40-14.00 Rajko MURŠIČ, Kula - Nevladje strokovnega polja: prvo desetletje Kule in izzivi novega stoletja – povezovanja v različnosti

14.00-14.20 Teja KLOBČAR, Kulturno in etnomuzikološko društvo Folk Slovenija - KED Folk Slovenija na presečišču teorije in prakse

14.20-14.40 Tanja ROŽENBERGAR, ICOM - Mednarodni muzejski svet ICOM

14.40–15.00 Odmor

15.00-15.20 Verena ŠTEKAR VIDIC, Slovensko muzejsko društvo Slovensko muzejsko društvo včeraj, danes, jutri

15.20-15.40 Aleksandra BERBERIH SLANA, Skupnost muzejev Slovenije - Skupnost muzejev Slovenije – neizkoriščeni potencial

15.40-16.00 Branko ŠUŠTAR, Zveza zgodovinskih društev Slovenije - Zgodovinarji v ZZDS med nacionalnim pomenom in obrobnostjo

16.00-16.30 Razprava

* Organizator si pridružuje pravico do spremembe programa.

Vsebinsko se bodo razprave navezovale na naslednje vsebine:

Kakšna je vloga društva v stroki in znanosti?

Kakšen pomen ima društvo za širšo javnost?

Kje društvo pridobiva finančna sredstva, kako jih porablja in kakšne načine financiranja bi si želeli od državnih institucij (ministrstva, agencije …)?

Kakšen dialog s pristojnim ministrstvom si želijo?

Kako društvo vidi svoje delovanje in svojo vlogo v prihodnosti?

Udeležba na posvetu je brezplačna. Zaradi lažje organizacije vas prosimo, da udeležbo najavite na elektronski naslov info@sed-drustvo.si.

Datoteke