2. seminar Interpretacija etnološke dediščine

Datum: sobota, 17. september 2016

Lokacija: Ljubljana

Ljubljanski grad in Botanični vrt Univerze v Ljubljani

Letos v Sloveniji potekata vsaj dva odmevna projekta, ki sta povezana z našim delom na različnih področjih, predvsem pa s trajnostnim razvojem in čebelarstvom. To sta razglasitev Ljubljane kot zelene prestolnice Evrope 2016 in promocija razglasitve 20. maja za mednarodni dan čebel, ki naj bi ga po napovedih ČZS prvič obeleževali v letu 2018. V ta namen je Mestna občina Ljubljana v lanskem letu zasnovala Čebeljo pot, ki bo služila za izhodišče naše letošnje teme seminarja o interpretaciji etnološke in kulturne dediščine. Trenutno je v pot vključenih 30 različnih ponudnikov od čebelarjev do kulturnih in izobraževalnih institucij, institucij povezanih z zdravjem in gospodarskih subjektov. Vsak po svoje gradi svojo zgodbo povezano s čebelami. Po Čebelji poti je Zavod Turizem Ljubljana zasnoval tudi vodenje. Menimo, da bi se dalo o čebelah in čebelarstvu v Ljubljani povedati še marsikaj, namesto turističnih vodnikov pa bi lahko kulturno dediščino javnosti posredovali tudi študentje etnologije in sorodnih humanističnih ved.

Na seminar smo poleg čebelarja in publicista k pogovoru povabili nekatere kolege, ki bodo predstavili svoje predloge za nadgradnjo Čebelje poti z etnološkimi in sorodnimi temami. Vabljeni vsi, ki poznate kakršnokoli vsebino, ki bi jo v bodoče lahko vključili v Čebeljo pot. Skupaj lahko premislimo, kako predstaviti temo obiskovalcem, kaj je potrebno še raziskat, da bomo dobili celo sliko in kako začrtati nadaljnje korake, da bo Čebelja pot lahko kar najbolj zaživela v našem prostoru in bila zgled za druge tovrstne produkte doma in v tujini.

10.00 – 11.00: Ljubljanski grad: ogled razstave Ohranimo čebele

vodstvo: avtorica razstave mag. Tita Porenta

11.30 – 12.15: Botanični vrt: Predavanje Urbano čebelarstvo

Predavatelj: Gorazd Trušnovec, Društvo Urbani čebelar

12.15 – 12.45: Maruška Markovčič, MOL: Predstavitev projekta Urbana čebelja pot

12.45 – 13.10: Odmor v čajnici Primula

13.10. – 14.30: Pogovor o vsebinskih predlogih, perspektivah in oblikah dela za dopolnitev etnoloških in drugih kulturnih vsebin na Urbani čebelji poti.

Pogovor z izbranimi sogovorniki bosta vodili mag. Tita Porenta (SED) in Maruška Markovčič (MOL).

PRIJAVE sprejemamo v pisarni SED (info@sed-drustvo.si) ali po tel. 031 714 405 do srede 14. septembra 2016.

Seminar je brezplačen.

Datoteke